Метрото с 3 нови спирки към Студентски град, приеха предварителен проект на ПУП

OFFNews 25 юли 2023 в 12:17 8980 1

Метро

Снимка БГНЕС/архив

Предварителния проект на подробен устройствен план за продължението на метрото в София от метростанция “Витоша“ до “Студентски град“ с три нови метростанции  прие Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав, съобщиха от НАГ. 

Това е първата стъпка за новото разширение на метрото и резервирането на терен за бъдещото му строителство. 

Дължината на новото трасе е приблизително 3 км, като метростанциите по него са разположени на около километър една от друга. С проекта се предвиждат три нови метростанции – първата на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втората до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“ и третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“. Това разширение ще даде възможност за бъдещо проучване с цел продължаване на трасето на Софийския метрополитен и свързването му с другите видове масов градски релсов транспорт.

Разширяването на Втората метролиния от МС “Витоша“ до м. “Студентски град“ е от първостепенна важност за развитието, благоустрояването и обслужването на една от перспективните за развитие в инвестиционно и урбанистично отношение зони на София. Чрез него ще се осигури удобна, бърза и качествена комуникационна връзка между центъра и южните територии на града, твърдят от НАГ. 

Подготвя се трасето на метрото от Лозенец до Студентски град, както и участъка от Бизнес парк до Околовръстното. Задачите на следващия кмет са много ясни в това отношение - да се довършат 9 километра метро, които се строят, и да се започнат поне 6 километра. Метрото е един от проектите, който превръща града ни от постсоциалистически в модерен европейски град, заяви в края на юни кметът Йорданка Фандъкова при проверка на изграждането на участъка от третата линия на метрото от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

1

flatko

25.07 2023 в 18:16

Значи наблизо минава първия лъч, но продължението ще е от втория, така ще има пряка връзка с мол Парадайс. Никакво лобиране не е играло тук ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!