Мерките се разхлабват: На 1.04. отварят заведенията. На училище на 12.04. На градина - 5.04.

OFFNews 30 март 2021 в 09:15 26982 0

Костадин Ангелов

Обмисля се разхлабване на мерките срещу пандемията след 31 март, съобщи на брифинг тази сутрин министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На 1 април, четвъртък, ще отворят заведенията, които имат градини и открити площи. Същото важи и за ресторантите в хотелите. Нощните заведения остават затворени.

Детските градини ще заработят на 5 април, понеделник, а училищата - на 12 април, след пролетната ваканция. План за връщането по класове ще бъде изработен с образователния министър Красимир Вълчев.

След тази дата присъствено ще се върнат и студентите, при които не са възможни онлайн занятия.

От 1 април театрите и вероятно фитнесите ще отворят с 30% капацитет, а не 50%, както бе по-рано. По-късно премиерът добави, че ще отворят и другите културни институции - опери, музеи, галерии.

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено там, където има възможност за продажби на открито.

До края на април не могат да се провеждат мероприятия на закрито.

Очаква се по-късно днес да бъде издадена заповед за промените в мерките.

Защо сега?

"Обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция, тъй като в Кюстендил наблюдаваме такава тенденция от около седмица, в други градове също", каза министър Ангелов.

Ангелов каза, че днес имаме 203-ма починали, но "те са вкарани в системата" в няколко поредни дни. Натискът към болниците действително бил висок, но и възможността ѝ за реакцията е нараснала, посочи той.

Трябва да имаме предвид, че около милион-милион и половина български граждани са имунни, посочи доц. Ангел Кунчев.

Ваксина по избор

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи още той. 

Днес пристигна нова пратка от ваксини на "Модерна" - 51 600 дози. Засега те няма да са за зелените коридори, тъй като продължава ваксинацията на приоритетните групи, стана ясно от брифинга. 

През април се очакват нови 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, 70 000 на „Модерна“, 300 000 на Астра Зенека“ и две пратки от новата ваксина на „Джонсън и Джонсън (след средата на април) от общо 40 000 дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови