Мега ВиК холдинг ще пази държавата от кризи като в Перник

Ирина Евгениева Последна промяна на 16 януари 2020 в 11:43 2761 4

Учредява се „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София, той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева, обяви в Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Мярката е в посока реформа на ВиК сектора, за да бъдат избегнати кризи като в Перник чрез по-систематизирано управление на дружествата в системата.

„Холдингът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ“, допълни тя.

Тя допълни, че Българският ВиК холдинг ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

Аврамова допълни, че се предвижда в срок до 6 месеца след учредяване на „Български ВиК холдинг“ ЕАД - София акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени капитално чрез апортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие и ще има двустепенна система на управление: Надзорен и Управителен съвет. „Членовете - 5 на брой, ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а членовете на Управителния съвет – 3 на брой, ще бъдат избирани от Надзорния съвет“, подчерта Аврамова.

Холдинговото дружество ще упражнява спрямо дъщерните си дружества общи услуги по управление и контрол, техническа помощ, консултации, участие с финансиране, свързани с инвестиционните им дейности по оперативните програми, предоставяне на гаранции. Не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществените поръчки в изпълнение на дейностите, предвидени във вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро коментира, че това е навременна мярка.

„Факт е, че са заделени средства, те са разпределени, но не се усвояват. Ако тези средства бяха усвоени своевременно, в момента нямаше да се налага да отделяме допълнителни средства, но по подобен начин стоят проблемите в цялата страна. Отделени са средствата, но не са усвоени“, допълни Димитров.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов идеята за държавно дружество, обединяващо всички ВиК в страната, е добра.

„Считам, че това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и въобще цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност. Предложението е крачка напред. Разбира се, трябва да мислим по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България“, допълни Караниколов.

Според него ще се разработват и допълнителни мерки по отношение на управлението на водите.

"На първо място ни е питейната вода, на второ – производството на ток", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода“, допълни премиерът.

Борисов подчерта, че проверките на ВЕЦ-овете са на първо място, а на второ – производството на ток.

„До друга сряда тримата министри да се заемат с вноса и износа на боклук, има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната“, нареди премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

4

elbarbudo

16.01 2020 в 21:11

Кой ли ще го лапне на концесия тоя холдинг?!

4586

3

stanimir_13

16.01 2020 в 19:28

Аве, що не върнем соца?! И всичко цветя и рози. И бат'Бойко до 56-та.

8005

2

Димитров

16.01 2020 в 18:55

Холдингът ще изравни цената на водата в цяла БГ. към най високата цена естествено . После ще се окаже ,че дружеството е прекалено голямо и държавата е лош стопанин ,така че ще се даде на концесия на наш човек или на чуждестрнна фирма с опит в управлението. И след това цената на водата ........ И който не може да плаща ще ........Абе ще прави като вятъра.

2384

1

Бабатунде

16.01 2020 в 15:06

Българските Avengers ! :) Големите пазители.