Медици и доброволци на първа линия с награда ''Човек на годината'' 2020

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2020 в 16:12 1163 0

В Международния ден за правата на човека — 10 декември традиционните награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет бяха огласени на онлайн церемония. Общо десет награди за личности и организации със съществен принос и активност в защитата на правата на човека, животните и опазването на околната среда бяха раздадени виртуално.

Голямата награда „Човек на годината“ 2020 е за работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19. Плакети и поименни грамоти получиха анестезиолозите д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, както и доброволката Тихомира Методиева, които бяха сред поименно номинираните в тазгодишната кампания.

Наред с голямата награда журито определи и две равностойни подгласни и седем специални награди.

Национална гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ получи подгласна награда заради кампанията за построяване на истинска, модерна, високотехнологична национална болница за деца. 

Втората подгласна награда отива за Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева – заради смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието. 

Специален приз „Постоянство и храброст“ се присъжда на Юлия Георгиева от „Център за хуманни политики“ за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости „Розовата къща“. Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до компетентна консултация със специалист, топла храна, хигиенна грижа. 

Специален приз „Гражданска доблест“ спечели проф. Асена Сербезовапредседател на Българския фармацевтичен съюз. През април тя информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства и апелира да не се презапасяваме. След броени часове срещу нея беше повдигнато обвинение от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. 

„Журналист на годината“ е Мария Цънцарова. Тя е номинирана за професионално и обективно водените интервюта по време на протестите срещу управляващото мнозинство на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев това лято. 

„Активист на годината“ е Данита Заричинова от „За земята“. Данита е активист за опазване на околната среда от повече от пет години. През 2020 г. тя допринася за успеха в битката за по-чиста и здравословна среда в София, не спира да разяснява публично и да се бори активно за преустановяване на зачестилите вредни и често нерегламентирани практики на горене на отпадъци във въглищните централи в страната, както и за драстично ограничаване вноса на отпадъци в България.

Приз „Застъпник на годината“ беше връчен на Иван Бургов от организация „Взаимно“. Гласът на глухите хора в България се бори за регламентирането на жестовия език. Тази есен парламентът одобри Закона за българския жестов език. Иван е създател на организацията „Взаимно“, на чийто сайт помества много значима информация във видео формат в полза за глухата общност в България.

„Вдохновение на годината“ през 2020 г. е Яна Рупева – учредител и директор на фондация „Проект Северозапад“ – която подкрепя възрастните и самотни хора в Северозападна България. За хората от селата в най-бедния за Европейския съюз район – борбата за оцеляване е ежедневие. Фондацията откри патронажна кухня в село Лютиброд, която осигурява топла храна на възрастни хора в региона. Създава и трудотерапевтична работилница за младежи с интелектуални затруднения.

Силвия Стойчева получи специален приз „И сам воинът е воин“. Силвия спасява изоставени и бездомни животни, лекува ги, и се грижи да им намери нов дом в България или чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови