Медиана: 30% за партия на Слави Трифонов, почти 37% за формация на президента Радев

OFFNews 16 май 2018 в 14:49 34326 5

На въпроса "Трябва ли да построим АЕЦ Белене" 54% от респондентите отговарят утвърдително, 14% са против, а 32 на сто не могат преценят.

Това са резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода от 9 до 14 май. В него са участвали 1001 респондетни над 18-годишна възраст, като използваният метод е Face-to-face интервю.

В изводите на изследването се посочва, че управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели с 4%. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него.

Проучването сочи още, че средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май. Вероятно, за това допринася и умерената позиция на страната ни по случая с отровения бивш разузнавач Скрипал. Само 5% смятат, че България е трябвало да изгони руски дипломати.

Въпреки песимизма и недоверието към властта – няма желание за смяна на управлението. Предсрочни избори искат 26%, а 46 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат. 

На въпроса „Ако парламентарните избори бяха сега, за кого бихте гласували” 25.8% от запитаните посочват ГЕРБ. БСП се нарежда на второ място с 22.6%, следвана от ДПС с 8.1%. "Обединени патриоти" биха спечелили 6.7%. 

При евентуални предсрочни избори "Воля" на Марешки остава извън парламента с 2.8%. АБВ би получила 1.8% от гласовете на избирателите. Реформаторският блок и Демократична България ще имат резултати съответно 1.3% и 1.2%.

С под 1% от вота са класирани "Движение 21" на Татяна Дончева, ДОСТ и "България на гражданите".

Проучването сочи, че ако президентът Румен Радев оглави партия, тя би получила 36.7%. 30.4 на сто отговарят, че биха гласували за политическия проект на Слави Трифонов. 

Политикът с най-висок рейтинг остава държавният глава Румен Радев. Той получава 67% одобрение, което е ръст с 3% в сравнение с март месец.

След него се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 55%. Нейният рейтинг също се е повишил с 3%. С 14% по-ниско одобрение се класира премиерът Бойко Борисов - той получава 41%.

5%, или най-голям ръст в рейтинга си в сравнение с март 2018 г., бележи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той се радва на 37% одобрение. 

Най-малко подкрепа от респондентите получава лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. През март той е получил 6%, а към днешна дата едва 5% го одобряват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

5

Azarael

19.05 2018 в 17:01

Тази информация е свалена от официалния сайт на
социологическа агенция МЕДИАНА !
Вижте официално кои са нейните постоянни клиенти
и си направете простата сметка чий интереси натрапва
на обществото тази медийна блудница:

ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ
Министерство на труда и социалната политика
Министерство на образованието
Министерство на външните работи
Министерство на вътрешните работи
Агенция по заетостта
Държавна агенция за младежта и спорта
Комисия за защита от дискриминация към Народното събрание
Комитет за използването на атомната енергия за мирни цели

9034

4

JAusten

19.05 2018 в 11:37

Ужас! Но се надявам, че данните са манипулативни.