Масивни кръвоизливи в белите дробове на детето са причина за смъртта му

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2019 в 18:33 8105 6

Министър Кирил Ананиев получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, които имат отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете, съобщиха от здравното министерство. 

Аутопсията е показала, че детето е починало от тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Все още не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Възложено е провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог.

На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

Днес министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на трите лечебни заведения и ги отстрани до приключването на проверката. Отстранена е и лекуващата лекарка в педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

6

Стефан

21.11 2019 в 02:39

Причината за смъртта е все едно каква. А ти, не "Вие", г-н министъре, би трябвало да знаеш и други неща.

Адмирал Нелсън. Създателят на военноморската мощ на тогава още Великата Британия.
Умрял на палубата на собствения си адмиралтейски кораб от елементарна кръвозагуба, на опашката от други ранени пред лазарета. Някои от които, се оплаквали от болни зъби три дни преди боя. "Такъв е бил редът, по процедурата", да?
Пирогов, на когото е кръстена известната софийска болница.
Преди за пръв път да успее да въведе масовата анестезия във военно-полевата хирургия през Руско-турската война 77-78 гг., човекът е бил лекар и на други войни. Където е и въвел задължителната сортировка на ранените по спешност.
А е зарязал медицината след тая война, заради непоносимата за неговия морал, крадливост на медицинските чиновници.
Гусин министре?

22188

5

Стефан

21.11 2019 в 02:25

Пичове, вие сте забравили не само Хипократовата клетва. Плюете си на челото. Утре аз ще ви намеря пребити в канавката, и вместо лигатура на скъсаната бедрена вена и кислород, ще ви дам да видите как говоря по телефона. Възможно даже - по вашият случай. Но НЕ с вас. Понеже процедура. А докторлука и човещината не са по тая клинична пътека.
Диваци.

22188

4

Стефан

21.11 2019 в 02:22

Разхождали са се нагоре-надолу красиви, изцяло запленени от ролите си в "спешно отделение".
Само веднъж съм попадал в такова "спешно отделение". По-отдавна, двайсетина години сам работих в най-големите и хубави болници.
ТАКОВА ненужно и безсмислено разтакаване на пациентите, и толкова глупости и по специалната, и по техническата готовност, нямаше и по "мизерния комунизъм". Макар че, сега техниката е принципиално по-могъща.
За отношението към "пациента" - изобщо не знам как да кажа. "Парче месо" още е прилично. "Обект" - по вярно. И щракване с телбода към бележката за клиничната пътека. Като етикета към пилешко бутче в гастроном.
Не знам дали това което казах, е достатъчно за "самосезиране" на когото трябва. Обръщам се не към прокуратурата, а към учителите и ръководителите на стажантите от "спешните отделения".

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

20.11 2019 в 21:59

Странно.. Защо лекарката/лекаря от болница Лозенец, предписал ДОМАШНО лечение не е отстранен и той???
Той един стетоскоп не е ли сложил на дробчетата и не е ли чул хриповете при пневмония..
Или в прехвалената болница няма стетоскопи.. Рентгени..
Или доктора/докторката са глухи?

14751

2

Нострадамус

20.11 2019 в 19:39

На са виновни шефовете на болница Лозенец , на "Пирогов" и на педиатрията, г н борисоф! Защо не си признае те, че по вина на Шайката ГЕрП НЯМА здравеопазване в България. Осигурени сме и въпреки това, Плащаме на ляво и на дясно, но пак нв ни лекуват! Болниците, извинете Търговските дружества Не обърнаха внимание на миличкото детенце, а какво да кажем за възрастни хора! Боже Пази България.

8011

1

kokoten

20.11 2019 в 19:27

За съжаление детето не е имало никакъв шанс...в такива случаи се разчита на съпровителните сили на организма и си е чист късмет ако оцелее човек...при децата и възрастните подобни състояния почти във всички случаи водят до смърт....Бог да го прости...