Маркет линкс: 6 партии влизат в парламента. 'Възраждане' на стотна от ДБ, а ИТН остава под прага

На границата е партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход"

Даниела Добрева 10 август 2022 в 20:41 25032 16

графика

Снимка Маркет Линкс

Кой партии влизат в 48-ото Народно събрание.

Шест са сигурните партии, които влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес, показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс".

То е проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли–5 август по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват.

"Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа, следвани от ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа.

"Възраждане" е на пето място с 8,4 процента.

С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто.

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата, е "Български възход" - с 3,9%, "Има такъв народ" събира 2,8 на сто.

Не малък е процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват.

Ако в неделя има избори, 49% заявяват, че със сигурност ще гласуват, колебаят се 14 на сто. 13 процента със сигурност няма да упражнят правото си на вот.

"Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание", коментира управителят на "Маркет линкс" Добромир Живков пред БНР.

Според него евентуална коалиция между ДБ и "Продължаваме промяната" е голямата интрига преди предстоящите предсрочни избори през октомври. Ако формациите се явят заедно на избори, част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори.

"Не трябва да забравяме и феномена на "гласуването за победителите" - който може да спечели, привлича нови избиратели. За мен по-скоро отиват понастоящем към известен позитивен ефект в числово измерение, говоря за избиратели при евентуална коалиция", посочи още социологът. При всички случаи ДБ ще бъдат част от парламента, категоричен е Живков.

По думите му доверието на избирателите в ИТН изглежда „безвъзвратно загубено“, а в „Български възход“ не се вижда „достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи“. Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

16

случайно прочетох

16.08 2022 в 16:47

Хубаво правили проучване, ама всички знаем, че хората лъжат, кой от срах, кой от глупост и ето ти резултат Тиквун пръв.
Защо не се съобразяват и с това, преди да публикуват резултати?

-3667

12

fik1

11.08 2022 в 10:05

възродените още не са схванали че са в малък echo chamber, всеки път си мислят че са първи, всеки път получават едноцифрен процент и после пак си мислят че са първи, за това останалите ви мислят за глупавички

-1655

11

ob1

11.08 2022 в 09:26

Много ви се иска на руZките партийки да няма нормални в парламента, но няма да ви огрее. А когато оркистан издуха супата и ви секнат и копейките даже и жални тролски изблици няма да четем тук.

-7325

10

Демократична Украйна и БСП няма и да влязат.

6386

8

Zlatko

10.08 2022 в 23:33

Соте, Сотеее и ти, като Копейката си мислиш, че разграждане са първа сила. Разликата между вас обаче е, че той сам не си вярва, но екзалтирано плещи за такива като теб, поне да го докарате до субсидията.

925

7

ешо

10.08 2022 в 22:34

боко пак си е платил за проучване