Манолова внесе 3 кашона с документи по колективните искове срещу мобилните оператори

OFFNews 19 февруари 2024 в 13:48 5011 6

Мая Манолова

Снимка Изправи се.БГ

Днес от гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха три кашона колективни искове срещу трите мобилни оператора в Софийския градски съд. От движението обжалват неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите, съобщиха от формацията. 

„През тази година увеличението на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, но се случва за трета поредна година. Тази клауза за едностранно повишение на цените е неравноправна и съответно нищожна по ред причини, но най-вече за това, че предвижда единствено и само увеличение на цената при ръст на инфлацията, но не и намаление на цената при дефлация, не дава възможност на потребителите да се откажат от договорите без неустойки, клаузите не са индивидуално договорени - не е възможно да откажеш да ги подпишеш при сключване на договор.", заяви Манолова. 

Тя посочи, че от гражданската платформа атакуват и редица други неравноправни клаузи за неустойки в договорите на мобилните оператори: при предсрочно прекратяване на договор - потебителите дължат месечните абонаментни вноски до края на договора, "преференциите" за закупуване на мобилно устройство по определена от телекома уж по-ниска цена, стойността на невърнато оборудване т.н. Особено дразнеща е неустойката в размер на 8% от стойността на договора за заплащане на колекторски фирми, които да събират задълженията на потребителите. Припомняме, че в България все още няма закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и да ограничава тормоза от тяхна страна над длъжниците. От парламентарната група на Изправи се.БГ през 2021 г. два пъти внесоха такъв законопроект. 

По нейни думи е абсурдно в момента Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в края на 2021 г. и началото на 2022 г. да призовава хората да подават жалби и самата тя да завежда колективни искове в съда през нейна приближена потребителска организация.

„През 2022 г. Нинова като министър на икономиката и Маргаритов, тогавашния председател на КЗП, даваха съвместни брифинги и се заканваха на мобилните оператори, но не ги накараха да заличат неравноправните клаузи за едностранна индексация на цените, каквото правомощие има по закон, нито обявиха множеството неустойки в договорите за нищожни. Те оспориха единствено и само увеличението на цените едновременно едновременно за 2 години и в резултат - телекомите индексираха само за една година, но клаузите за ежегодно едностранно увеличение останаха за трета поредна година" – разкритикува председателят на Изправи се.БГ и посочи, че отговорността за индексирането на цените на мобилните услуги е на икономическите министри и на председателите на КЗП през последните три години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

6

Гражданин

19.02 2024 в 17:10

Капаците са вдигнати, за да не се вижда, че кашоните са празни

2994

5

Гражданин

19.02 2024 в 17:08

Тая руска пача... се изживява още като обудсмен

1005

4

Диоген

19.02 2024 в 15:47

е мая общата ако не се опита да се снима някъде,няма да е тя.
дебне само да се включи някъде.мъкааааа

135

3

Far Rider

19.02 2024 в 15:17

Какви ги дрънка сестра Галева? Сякаш не живее в Задинайская губерния и не знае второто правило в живота на популацията: и 10 лева да е бензина - пак ще караме, и 20 лева да са цигарите - пак ще пушим, и 30 лева да са тлефонните услуги пак ще звъним!

2550

2

alfakentavur

19.02 2024 в 14:44

И са им отворили капаците, за да изглеждат по-големи. Вътре може и по няколко листа хартия да има.
Професионални ментаджии.

На всеки сигурно му се е налагало да опита да вдигне кашон пълен с книги или с много листове хартия и да го хване веднага отдолу, за да не се продъни.
Тези ги държат все едно има плюшени играчки вътре.

345

1

Джендо Джедев

19.02 2024 в 14:21

Тиь как ги държат тиь кашони... Бая леки изглеждат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!