Манолова подкрепи инициатива за чист въздух в Пещера, полицаи й провериха документите

OFFNews 25 юни 2020 в 12:23 2346 4

Делото срещу водачката на гражданската инициатива за чист въздух и против горенето на боклук в град Пещера - Златка Цвеева ще е тест за съдебната система. Ще можем да се убедим от първо лице има ли все още „гнили ябълки" в съдебната система.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова преди делото на председателя на Инициативния комитет срещу мръсния въздух в Пещера Златка Цвеева, която е съдена от оператора на инсталацията за горене на опасни отпадъци в Пещера.

Цвеева събира подписката и срещу изграждането на депо за горене на опасни отпадъци в града, както и за свикването на местен референдум. До момента тя е събрала над 3000 подписа за свикването на референдум в Пещера по въпроса дали депото да се изгражда. Операторът на инсталацията за горене на опасни отпадъци в Пещера е завел два иска на обща стойност 150 000 лв. срещу Цвеева.

Вчера Борисов каза, че демокрацията е за дисциплинираните. Днес с това дело се показва, че демокрацията е за богатите, за тези, които могат да плащат обезщетения по 150 хил. лв., какъвто е случая на Златка Цвеева. Аз казвам, че демокрацията е за всички граждани - за свободните, за независимите граждани, те ще поведат другите, каза още Манолова пред съдебната палата в Пазарджик, където се бяха събрали подкрепящи Златка Цвеева и граждани от Пещера, подписали се за провеждането на местен референдум в града.

Ние ще защитаваме всички граждани, които са се изправили да отстояват гражданските си права. Безобразие е опитът да бъде притисната икономически Цвеева с дело за 150 000 лв. Това дело се използва за икономически камшик. Тя е една смела жена, която поведе недоволството срещу мръсния въздух в Пещера. Хората имат право да се защитават. Гражданските права са за всички, заяви Манолова.

Не се страхувам. В Пещера мирише и пуши. Благодаря на всички, които ме подкрепят, каза Златка Цвеева пред съдебната палата.

Тя изрази възмущение, че общинските съветници в Пещера са отхвърлили искането на гражданите за местен референдум, като са се обосновали с това, че нямат компетентност да определят дата за референдум на депо, което се изгражда в града, в урбанизирана територия, на 500-600 метра от къщите. Само че, след един месец, същите тези съветници ще се окажат компетентни да гласуват Общия устройствен план на общината, изрази възмущението си Цвеева.

Могат да се противопоставят и да се затворят замърсяващите предприятия, каза тя за общинските съветници.

Цвеева съобщи за списък с фирми, разпространен в Пещера, които уж са против референдума. Тя допълни, че от тези 50 фирми голяма част или са на един собственик, или изобщо не са се подписвали против референдума, или от тяхно име някой е давал становище.

Утре се очаква решение от Административния съд за местния референдум в Пещера, каза още Златка Цвеева.

Подкрепата за референдума в града е много силна, добави тя и каза, че са събрани над 3000 подписа, при необходими малко над 1900.

Не само аз и Златка сме жертва на такова насилие. Това с делата е насилие. Големите олигарси в България си мислят, че понеже парАта ги бие в джоба, могат да си правят каквото искат. Аз обаче искам да кажа, че по моето дело Софийският градски съд вече отсъди, че всички думи, които съм казал, са мое конституционно право и са защитени не само от Конституцията на България, но и от Европейската харта за правата на човека. Ако отстъпим сега, ако покажем страх, ще изгубим правото си изобщо да се изказваме и направо да ни водят на заколение, каза Никола Вапцаров от Инициативния комитет срещу строежа на небостъргача "Златен век" в София, който също дойде да подкрепи Златка Цвеева пред Окръжния съд в Пазарджик.

На излизане от съда Манолова заяви, че е налице нередовно призоваване на Цвеева и адвокатите и твърдение, от страна на съда, че са били търсени по телефон и е изпращана информация по имейл.

В Гражданския процесуален кодекс ясно е разписано как се призовават страни и как се събират доказателства. Няма как зад гърба ни да се събират доказателства и да се води съдебен процес. Освен това съдът си позволи да прави коментар, извън съдебно заседание, че делото е спешно и затова трябва да се гледа час по-скоро, обясни Манолова.

Ние не виждаме спешност в това дело. Ние виждаме необходимостта да има справедливост, за да бъде подкрепен един човек, който защитава себе си, своя град и своите съграждани. Няма да допусна това дело да е „смачкано" и да са нарушени процесуалните права на Златка Цвеева, категорична бе тя.

За нас се поражда съмнение в обективността на съда, предвид коментара по доказателствата извън съдебно заседание, предвид „спешността" на делото, предвид тона по отношение на нас. Ще искаме отвод на този съдебен състав. Да дойде друг съдия и делото да се развива по правилата в ГПК. Нищо повече и нищо по-малко. Искаме еднакви правила - както за фирмата ищец, така и за Цвеева. Еднакви правила за всички, защото това е българският съд и той не е само за силните. Той е и за силните, и за слабите, каза още Манолова.

Пред съдебната палата в Пазарджик бяха изпратени полицаи, които провериха документите на Мая Манолова и част от присъстващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

30.06 2020 в 00:34

Мда. Тръгна хубаво като обмусман, или както там се пише тая глупост.
И заглъхна също толкова естествено.
Някой още ще обсъжда ли случая? А то досадно.

5784

1

Бабатунде

25.06 2020 в 12:28

Емануилис, какво ти е мнението за премиера ни, с IQ равно на градусите в момента. Понеже знам, че ще се появиш в тази статия ? Все избягваш тоя въпрос. !