Мангъров използва една еднократна маска от септември

OFFNews 25 октомври 2020 в 20:15 10956 21

Доцент Атанас Мангъров използва една еднократна маска от септември и не я слага понякога дори и в градския транспорт. Това разказа самият инфекционист в предаването "120" минути по БТВ. Той показа маската и призна, че мирише на джоб.

Той каза, че има лични предпазни средства, основното от тях е, че си мие ръцете. Понякога в болницата, когато преглеждал хора, слагал маска. “Над 50 пациенти съм прегледал", посочи медикът. Някои от тях в последствие са се оказали положителни. След това е ходил при други пациенти за COVID-19. Преглеждал е хора, докато е трябвало да бъде под карантина, призна още той.

Това е една вирусна инфекция, която е самоограничаващо се заболяване. Трябва човек да си остане вкъщи, да пие чай, да яде супички. Най-много да вземе една таблетка аспирин от 100 грама. 99% от хората в отделенията са там от страх - защото им казват, че както си стоиш, можеш да тупнеш, посочи доц. Атанас Мангъров.

“Всеки ден влизам в COVID зоната без маска. Всички тези безсмислени мерки като носене на маски на открито показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила за безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл. Това нещо рано ли късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече ще продължи тази агония”, каза още доц. Мангъров.

Той смята, че повече болни от COVID-19 не трябва да влизат в болница, но влизат, защото, ако са вкъщи, няма кой да ги прегледа.

Неговият хонорар за преглед в кабинета му е 100 лв, а при домашно посещение - 200 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

21

leomesi

26.10 2020 в 15:57

Като че ли е време да я смени :)

3900

20

Billy111

26.10 2020 в 13:59

На този човек прегледа му в кабинет струва 200 лв, на домашно посещение - според човека. Само че след всички тези изцепки май ще трябва той да дава пари, за да го посещават хората.

3092

19

hristohh

26.10 2020 в 11:42

Мангъров взима за домашно посещение 200 лева. Пътуването му дотам и обратно плюс прегледа да речем отнема около час и половина.
Лекари в Бургас поискаха 500 лева на дежурство от 12 часа!!! в КОВИД отделение. Колегите им ги обвиниха в безочие. аз сепитам кое е по-безочливо - преглед за 200 лева или 12 часа с маска, щлем и костюм в КОВИД отделение за 500?

3810

18

Пенчо бре

26.10 2020 в 08:43

Мангъров е забавен и симпатичен, като всеки опозиционер на официалната тъпотия, но иначе е опасен с проповядваната си безотговорна "мангърия"!

3092

16

hristohh

25.10 2020 в 23:47

@Egocentric Eccentric

Съгласен съм със всичко написано с едно малко, условно уточнение. Новият министър на здравеопазването е значителен напредък спрямо предишния като комуникационни способности и обяснения, та макар и защото нивото беше много ниско :). Проблемът на Мутафчийски наистина беше комуникационен, спор няма. Но и пък не ми се мисли колко тежи тази отговорност, особено на фона на това, което се случваше в Италия и което не се знаеше дали ще избегнем.
За това пък на Мангъров, който не носи никаква отговорност, му е лесно да се държи като изрод. Както и днес успя да злепостави куп свои имените колеги с твърдението си за починалото момче от Търново.

4164

15

Egocentric Eccentric

25.10 2020 в 23:39

Щетите за икономиката ще са много по-малки при добра комуникация, предвидимост и разумност и с население, което приема ситуацията като повод за обедниение и работа в екип, а не за дървена философия и разделяне на лагери и всеки да се спасява по единично вместо да бъде отговорен към здравето на непознатия, като се надява, че и непознатия ще бъде отговорен към здравето на близките му.

За жалост това не изглежда реалистичен сценарий и Мангъров е една от причините, обсебвайки ролята на "опозиция" и оставяйки малко възможност на конструктивна критика да се промъкне в медийното пространство.
А то пък и едно медийно пространство...
С което не казвам, че Мутафчийски или пък тоя новия министър са страхотни комуникатори.

Но Мангъров съботира разговора умишлено и подвежда хората злонамерено, докато техните грешки са разбираеми и донякъде оправдани по линия на неопитност и уникалност на ситуацията.

3092

14

hristohh

25.10 2020 в 23:27

@Крушата

Вирусът не лети сам, а се съдържа в капки аерозол, които далеч не са микронни.

https://www.youtube.com/watch?v=DNeYfUTA11s&feature=emb_logo

Ето вижте демонстрация, правена като част от изследване от австралийски, ако правилно си спомням, университет.

3092

13

hristohh

25.10 2020 в 23:22

@Крушата

Да маските се перат, ако са за многократна употреба. Да, еднократните се носят до два часа. Да, трябва да се сменят. Да, когато ми се налага, нося по две или три. Температура от 60 градуса плюс перилен препарат или сапун обезвреждат вирусите. Също както и миенето на ръцете обезврежда тези "микронни частици".

3092

12

hristohh

25.10 2020 в 23:19

@Крушата

В заповедта, както би трябвало да е вече ясно, пише, че маските навън са задължителни там, където не се спазва отстояние 1.5 метра. Подобни правила важат в Холандия например. Работата на заведенията вече също се ограничава.

@Egocentric Eccentric
Дори в животзастраховането няма цена на човешкия живот и всеки сам си определя застрахователната стойност. Да се губят пари не е приятно, често не е и добре. Това, което искам да кажа е, че загубите на са катастрофални, какво се опитват да ги изкарат. Например Германия се била върнала на ниво 2012 година. Германия е била бедна държава през 2012? БЪлгария се е върнала с около 8% назад. Това е някаква трагедия? Защо фетишизираме БВП като показател? БВП, парите са средство за постигане на благоденствие, основни показатели за което са качеството и продължителността на живота. И, ако трябва да се пазят животи, може би не е толкова страшно да се загубят някакви пари. Те ще се възстановят. Да, някои хора ще загубят много, други по-малко.