Манган и арсен във водата на 10 монтански села

OFFNews 10 април 2023 в 13:02 1121 0

вода

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Чешма

Водата в 10 населени места в област Монтана не е годна за пиене. В няколко села е открита висока концентрация на арсен, а в други - на манган, предаде Нова Нюз. 

В селата Кобиляк, Громшин и Бели брег в община Бойчиновци е негодна за пиене поради високата концентрация на арсен, заради това хората получават вода от водоноски.

При изследвания през март е установено, че водата в селата Златия, Разград, Игнатово и Ботево в община Вълчедръм е с високо съдържание на манган и заради това не е годна за пиене.

С манган над нормата е и водата в селата Долно Линево и Станево в община Лом. В Село Бъзовец в община Вълчедръм са открити нитрати над нормата.

От РЗИ обясниха, че за село Кобиляк стойността на арсена е 12 микрограма на литър при допустими 10. "За село Бъзовец нитратите са 119 милиграма на литър при норма 50 микрограма - почти два пъти над нормата. За село Долно Линево резултатът е 53 микрограма на литър при норма 50. За селата от община Вълчедръм резултатите показват средно около 85 микрограма на литър", посочва Лора Филипова.

По думите ѝ чешмяната вода при тези показатели може да причини интоксикация на организма или неврологични заболявания.

"Регистрираните чревните инфекции нямат връзка с качеството на питейната вода. На всяко тримесечие събираме данни за водата. Водоснабдителните организации носят отговорност за осигуряване на безопасна и чиста питейна вода", обясни тя.

В община Бойчиновци съобщиха, че има открит нов водоизточник, но се чака узаконяване и пускане на водата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови