Малко сме, а кучетата са много: как Екоравновесие обяснява защо не си върши работата

Рени Петрова 07 юли 2023 в 13:21 1492 0

Снимка

Имаме малко екипи, отзоваваме се на много сигнали за блъснати или болни кучета, колите ни са в ремонт. Това са само част от оправданията, които изброиха от общинското предприятие "Екоравновесие" в рамките на минута след пореден опит да бъде подаден сигнал за едно и също безстопанствено куче в столичния квартал "Младост". 

Че голямо бездомно куче се разхожда в подлеза на метростанция "Александър Теодоров-Балан", около блоковете до близкото училище и детска градина, както и в парк, става ясно от публикации на потребители в група във Фейсбук на живущите в квартала. 

Първата - на жена, натъкнала се на кучето - е от рано сутринта в четвъртък, последната - от преди час. 

Въпреки подадения сигнал вчера по обяд до общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря именно за бездомните куче, резултат няма. 

При опит да бъде подаден втори сигнал до "Екоравновесие" оттам първо не вдигаха на посочените телефони. Свързахме се с инспектора към Столична община, на сайта на която е посочено, че той отговаря за "сигнали, свързани с чистотата, замърсяване от строителство, външна реклама, търговия на открито, паркиране, кучета и др.".

От инспектората обясниха, че сайтът не е обновяван отдавна и те наистина отговарят за кучета, но за домашни. "За бездомните отговаря "Екоравновесие", обясни дежурен служител, като ни посъветва да се свържем отново с общинското предприятие. 

Така и направихме. При втория опит за връзка от "Екоравновесие" бързо се сетиха за кой сигнал става въпрос. Първо обясниха, че в момента реагират на много сигнали за ранени, болни, блъснати кучета. Впоследствие посочиха, че имат малко екипи в момента, а накрая - че колите им са в ремонт. 

Казаха още, че ще обработят сигнала до няколко дни. Колко точно дни ще им е нужно не стана ясно. Но допълниха, че ако кучето бъде заловено и има чип, то собственикът ще бъде открит лесно и кучето ще бъде върнато, дори да е изоставено от него. 

На въпрос кога да очакваме реакция и взимане на мерки, преди да стане късно, дежурният служител отговори с лаконичното: "Не знам".

Така, въпреки че в района има две училища, една детска градина и парк, от "Екоравновесие" не действат превантивно. А при инцидент, когато може да е вече късно, пак ще търсим виновните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки