Малки хибридни машини ще чистят тротоарите в София, мият с 24% повече улици

OFFNews 05 ноември 2020 в 10:33 3052 1

Снимка Архив

220,4 млн. лв. ще бъдат отделени за всички дейности по почистването на Столична община през 2021 г.

План-сметката, която е внесена за обсъждане, включва всички дейности по събирането и обезвреждането на отпадъци, лятното и зимно почистване на улици и публични площи, рекултивацията на затворените депа и др., съобщиха от СО.

С 24% се увеличава площта на улици и обществени места, които ще бъдат измивани през следващата година. Така общата им площ достига 95 495 дка.

3,2 млн. лв. повече се залагат за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, като общата сума за годината е 88,4 млн. лв.

73 млн. лв. са предвидени за събиране на битовите отпадъци, което е с 6 млн. лв. повече от настоящата година. Данните показват, че в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%.

Столична община задължи фирмите, които отговарят за почистването, да работят с изцяло нова техника с най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6, както и да осигурят малка техника за чистене на тротоари и улици с електрическо или хибридно задвижване. За предотвратяване на нерегламентираното горене на гуми в договорите на почистващите фирми е предвидено и събирането на излезли от употреба гуми, оставени на публични площи.

Размерът на такса битови отпадъци за поредна година остава непроменен, като с по-добра събираемост се залага увеличение от 3,2 млн. лв. на план-сметката за чистота.

Таксата за недвижими имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятията се запазва в размер на 1.6 %о върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията - 10%о върху отчетната стойност.

До  края на ноември трябва да подадат искане юридическите лица - предприятия и фирми, които желаят през 2021 г. да плащат такса смет според количеството отпадъци или с пряко договаряне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3030

1

kolio

05.11 2020 в 11:08

Да не забравите да заделите за Вълка няколко милиончета, че Ламборгини и Макларън имат нови модели...

Баси, 10 години управление на ГРОБ, милиарди бюджет, и не можем да стигнем соца по оранжеви камиони, които миеха всяка нощ целия град... Крадливи гадни негодници герберастки...