Мак Ръдърфорд кацна на летище София Запад и стана най-младият човек, обиколил света сам

Ангел Марковски 24 август 2022 в 17:51 4797 2

Седемнадесетгодишният белгийски пилот Мак Ръдърфорд

Снимка Eкранна снимка

Седемнадесетгодишният белгийски пилот Мак Ръдърфорд

Седемнадесетгодишният белгийски пилот Мак Ръдърфорд, който направи околосветско пътешествие с ултралек самолет, кацна на летище "София Запад" край радомирското село Жедна две минути преди 17:00 ч. Мак успя да подобри два световни рекорда - за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет, съобщи БТА.

"Постигнах целта си", бяха първите му думи на българска земя. Той сподели че е много щастлив от преживяното и същевременно е тъжен, защото е приключило. Мак призна, че е вдъхновен от сестра си и затова между тях няма съперничество. "Идеята е нейна и аз я следвам. "

Юношата получи два сертификата за постигнати рекорди на Гинес.

Пътуването на Мак започна на 23 март от летище „София Запад“ и завърши отново тук днес. Причината белгийският авиатор да стартира и финишира в България, е спонсорството от страна на българската фирма ICDSoft за осъществяване на пътешествието му. На самолета на Мак е брандирано българското знаме. С поставянето на този рекорд пилотът постигна още една цел - показа, че младите хора имат място във върховите постижения на света.

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на ICDSoft през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет - рекорд, който вече е подобрен от собствения ѝ брат.

На летището Мак бе посрещнат от родителите си и сестра си.

Петмесечното пътуване на Мак е огромно предизвикателство, свързано с множество трудности, които той е успял да преодолее - няколкочасов полет над Тихия океан, пясъчни бури, проблеми с геополитическата обстановка и др. Той е преминал през 30 страни на пет континента.

От тригодишна възраст Мак Ръдърфорд иска да стане пилот. Той е с британски произход и белгийско гражданство. Получил е лиценз през септември 2020 г., което по това време го прави най-младия пилот в света - на възраст от 15 години и два месеца. Мак е летял стотици часове с баща си, който е професионален пилот, като полетите са включвали две трансатлантически преминавания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

24.08 2022 в 22:40

Нищо не ти е станало ясно, ама нейсе...

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

24.08 2022 в 20:10

А,стана ми ясно:летище София запад.Да няма объркване значи.По добре и ефектно щеше да бъде ако беше кацнал на жълтите павета или на Цариградско.Радомир значи София запад.Запомнихме.