Майки във фалит

Мая Младенова 13 януари 2014 в 14:09 23142 13

Майки във фалит
Майки във фалит

Законът изяжда втората година платено майчинство на служителки на фалирали фирми. Не е новост, не е незаконно, но дали е справедливо? Проблемът е особено актуален в тежката икономическа обстановка, зачестилите банкрути и тъжната демографската картина. 

Единствено промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) би поправила парадокса, поставящ тези жени в двойно неблагоприятна ситуация - те губят и работата си, и възможността за платено майчинство през втората година на детето.

32-годишната Галя Димитрова от София е само една от потърпевшите, но нейният случай е симптоматичен и илюстрира няколко страни на проблема. Преди две години Галя сменя работодателя си, защото получава предложение за позиция с осигуровки върху пълната сума в чужда фирма с представителство у нас. През декември м.г., два месеца след раждането на второто й дете, работодателят фалира. Така срокът на платеното й майчинство се скъсява от 24 месеца на 410 дни (на 12 месеца + 45 дни болничен преди термина).

Освен че остава без работа, младата майка няма да може да ползва втората година платено майчинство, която се води платен отпуск за отглеждане на дете между 1- и 2-годишна възраст.

Не пропуск, а философия

Специалисти обясниха пред OFFNews, че не става въпрос за пропуск в законодателството, а за логиката, върху която е изградена социалната ни система. За разлика от някои държави, в които обезщетенията произтичат директно от гражданството например, в други те се отпускат като компенсация на реално загубен доход. Така е и у нас. В случая - компенсира се загубена заплата, докато майката отглежда малко дете. При фалирал работодател майката не губи доход, защото така или иначе не би получавала заплата. Майчинството не компенсира реален доход и не й се полага. 

В този смисъл КСО дори прави изключение за жените, отглеждащи дете до 1 година, обясниха пред OFFNews експерти от Националния осигурителен институт (НОИ). Tо е записано в чл. 52 от КСО (При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.).

След първата година майчинство жените в положението на Галя Димитрова минават в графа "безработни" и трябва да си търсят работа. Тук изниква нов парадокс: заради недостига на места бебето няма как да бъде записано в ясла, тъй като шансът му за прием при само един работещ родител е малък. Поредният Параграф 22.

Какво да правя?

С казуса често се сблъскват юристи и счетоводители. Първата важна стъпка е в 7-дневен срок след прекратяване на договора с работодателя жената да се регистрира като безработно лице в Агенцията по заетостта и в 3-месечен срок да подаде заявление за изплащане на парично обезщетение за безработица в Националния осигурителен институт, съветват експертите. Това ще й даде възможност да ползва обезщетение за безработица след изтичане на първата година майчинство, като периодът за получаване на това обезщетение зависи от осигурителния стаж и е между 4 и 12 месеца. През тях тя ще получава 60% от дохода, върху който е било изчислено майчинството (чл. 54б на КСО).

Често съветът, който майките получават, е да си намерят фиктивен трудов договор. Така след един ден на работа могат да излязат отново в майчинство до навършване на две години на детето. 

Засега казусът "майки във фалит" не стои на дневния ред на законодателя. Oтворен остава въпросът коя логика е по-правилна: че две години майчинство се полагат само на работещи майки; или че фалитът и майчинството не би трябвало да са обвързани, ако жената е имала изисквания от закона минимум 12 месеца осигурителен стаж, т.е. внасяла е осигуровки толкова дълго колкото и останалите?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!