Quantcast

Майки във фалит

Мая Младенова Последна промяна на 13 януари 2014 в 14:09 19407 13

Майки във фалит
Майки във фалит

Законът изяжда втората година платено майчинство на служителки на фалирали фирми. Не е новост, не е незаконно, но дали е справедливо? Проблемът е особено актуален в тежката икономическа обстановка, зачестилите банкрути и тъжната демографската картина. 

Единствено промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) би поправила парадокса, поставящ тези жени в двойно неблагоприятна ситуация - те губят и работата си, и възможността за платено майчинство през втората година на детето.

32-годишната Галя Димитрова от София е само една от потърпевшите, но нейният случай е симптоматичен и илюстрира няколко страни на проблема. Преди две години Галя сменя работодателя си, защото получава предложение за позиция с осигуровки върху пълната сума в чужда фирма с представителство у нас. През декември м.г., два месеца след раждането на второто й дете, работодателят фалира. Така срокът на платеното й майчинство се скъсява от 24 месеца на 410 дни (на 12 месеца + 45 дни болничен преди термина).

Освен че остава без работа, младата майка няма да може да ползва втората година платено майчинство, която се води платен отпуск за отглеждане на дете между 1- и 2-годишна възраст.

Не пропуск, а философия

Специалисти обясниха пред OFFNews, че не става въпрос за пропуск в законодателството, а за логиката, върху която е изградена социалната ни система. За разлика от някои държави, в които обезщетенията произтичат директно от гражданството например, в други те се отпускат като компенсация на реално загубен доход. Така е и у нас. В случая - компенсира се загубена заплата, докато майката отглежда малко дете. При фалирал работодател майката не губи доход, защото така или иначе не би получавала заплата. Майчинството не компенсира реален доход и не й се полага. 

В този смисъл КСО дори прави изключение за жените, отглеждащи дете до 1 година, обясниха пред OFFNews експерти от Националния осигурителен институт (НОИ). Tо е записано в чл. 52 от КСО (При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.).

След първата година майчинство жените в положението на Галя Димитрова минават в графа "безработни" и трябва да си търсят работа. Тук изниква нов парадокс: заради недостига на места бебето няма как да бъде записано в ясла, тъй като шансът му за прием при само един работещ родител е малък. Поредният Параграф 22.

Какво да правя?

С казуса често се сблъскват юристи и счетоводители. Първата важна стъпка е в 7-дневен срок след прекратяване на договора с работодателя жената да се регистрира като безработно лице в Агенцията по заетостта и в 3-месечен срок да подаде заявление за изплащане на парично обезщетение за безработица в Националния осигурителен институт, съветват експертите. Това ще й даде възможност да ползва обезщетение за безработица след изтичане на първата година майчинство, като периодът за получаване на това обезщетение зависи от осигурителния стаж и е между 4 и 12 месеца. През тях тя ще получава 60% от дохода, върху който е било изчислено майчинството (чл. 54б на КСО).

Често съветът, който майките получават, е да си намерят фиктивен трудов договор. Така след един ден на работа могат да излязат отново в майчинство до навършване на две години на детето. 

Засега казусът "майки във фалит" не стои на дневния ред на законодателя. Oтворен остава въпросът коя логика е по-правилна: че две години майчинство се полагат само на работещи майки; или че фалитът и майчинството не би трябвало да са обвързани, ако жената е имала изисквания от закона минимум 12 месеца осигурителен стаж, т.е. внасяла е осигуровки толкова дълго колкото и останалите?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2014 в 23:37

Пиле , ти си много вещ в тия работи.... Но ситият на гладният не вярва.... Е аз бях от щастливките на които и взеха детето в ясла на 1,2г., аз работих и от вкъщи още и през майчинството / с жилищен кредите е тегаво.../, и вече 10месеца не мога да си намеря работа /е имах периоди в който не съм търсила, но в папката ми на пуснати автобиографии в момента е 930бр./ , не че съм некадърна напротив .... но 90% като чуят, че съм с дете на 2г., да имаше и на такива който отказах защото за 350лв -400лв. човек с икономическа квалификация няма смисъл, имам и стабилен стаж, но последната ми фирма в която работих 5г. затвори склада докато бях по майчинство е..... Така, че лесно се говори друго е като си на пангара....

09.05 2014 в 07:00

Абе вие луди ли сте,естествено,че е по- добре да работиш,но какво да го правиш това бебе когато няма кой да ти помогне с гледане-да го хвърлим на пътя ли?Не ми сравнявайте България с която и да е друга държава- там хората имат възможности.Тук просто оцеляваме с това което ни подхвърлят от горе.

17.01 2014 в 23:32

Сега, нека не се лъжем, такава социална благодат като 2 години и половина майчинство за всяко едн дете в семейството няма никъде по света. Ни-къ-де. Официално. Освен 2-те години, майките имат право на още 6 месеца неплатен отпуск до 6-годишнината на детето, имат право на отделен брой дни болнични за детето освен своите - нещо, което го няма в някои страни дори в ЕС. След връщане на работа майките получават още 2 месеца пълно платен отпуск, т.е. реално се връщат на работа не след 24, а след 26 месеца.
Хайде да не ревем в тази посока. Тук е дадено достатъчно.
Проблемите са другаде - системата на детските градини, лошото и скъпо здравеопазване, повсеместно ниските доходи, които правят отглеждането на дете мизерно занимание.
Но някой да се тръшка за това, че държавата не ни отглежда децата 2-3-17 години е просто смешно.

15.01 2014 в 09:57

Понеже стана въпрос за Щатите – имам позната там, която вкъщи си е направила детска градина.На седмица за всяко дете получава субсидия от щата 150 долара, а родителите плащат съвсем символична сума. Там общински детски градини няма –само частни, но няма и недостиг на места.

14.01 2014 в 16:48


В здравомислещия свят, живеещ по правилата описани в библията за майчинството се грижи бащата. Майката си гледа децата и къщата.
Като резултат, там има деца.
Където има "майчинство" , деца нема.

14.01 2014 в 16:34

Роско, кажи си- по-социални от Вожда Буда и Дянков няма, нали?

14.01 2014 в 10:26

Живял съм и работил 4 години в Щатите. Не е уместно да ги даваш за пример при положение ,че данъчната ти тежест в БГ е няколко пъти по-голяма от тази в Америка.
За да не съм голословен да ти дам малко инфо за размисъл, щото май си виждала Америка само на снимка или най много да си обръщала хамбургери на някоя лятна бригадка,което само по себе си не е лошо.
Малко примери, ако можеш да ги "обработиш" :
Всеки един американец може сам да реши дали да плаща осигуровки или не(401К мисля се казва), българина няма. Това води до плащане на едни 5-6% данъци за Medicare и някакъв Local tax беше нещо си дребно. При нас всеки един осигуряван до 2400(дали си на 500 или 2000, няма значение) плаща точно 31% данъци. Малка подробност е , че ако си решил да се осигуряваш пенсионно, можеш да се откажеш и да си вземеш всички внесени пари до момента от National Revenue Service , с минимална лихва, след около 2-3 седмици от подаване на отказа. Дали са 2000 или 200000$ няма значение, в БГ може да си внасял 35 години осигуровки , да умреш 5 години преди пенсия и парите ти изчезват, но ти си длъжен да внасяш(яко ,нали?). ДДС при нас е 20%, там е от 6% до 8.5% , в зависимост от щата, като там нямаш ддс върху стоки от първа необходимост(ядене , вода, някъде и бензин).
Сега се надявам си разбрала колко е зле в Америка и се чудя как раждат по 4-5 деца, а в БГ по 0(НУЛА).
Разликата е , че данъчната тежест тук е от 3 до 5 пъти по-голяма и презумпцията е държавата вземайки твоите пари, да ти даде "уж" здравеопазване, пенсия, майчински;)
В САЩ е обратно, там ти оставят тези данъци, за да решиш какво искаш да правиш с тях, демек дават ти право на избор.
И последно, лично аз очаквам наплив от американци към БГ, след като разберат какво изпускат там - балъците му с балъци.

14.01 2014 в 02:25

Изумява ме мнението на така наречената "Майка от 15:22 13 януари 2014". Първо, според логиката на статията, 32-годишната Галя Димитрова е започнала работа в новата си фирма около януари 2012 ("Преди две години Галя сменя работодателя си...") Детето й се е родило вероятно някъде през октомври 2013, а работодателят и фалира през декември 2013 ("През декември м.г., два месеца след раждането на второто й дете, работодателят фалира.") Т.е. по моите прости сметки Галя Димитрова е забременяла някъде януари 2013 - около година след като е започнала работа в новата фирма. Е, кога питам аз да забременее - като се пенсионира ли? И друго, дори и да беше забременяла в деня на започване на работа, това укоримо ли е?

14.01 2014 в 02:10

Изумява ме мнението на така наречената "Майка от 15:22 13 януари 2014". Първо, според логиката на статията, 32-годишната Галя Димитрова е започнала работа в новата си фирма около януари 2012 ("Преди две години Галя сменя работодателя си...") Детето й се е родило вероятно някъде през октомври 2013, а работодателят и фалира през декември 2013 ("През декември м.г., два месеца след раждането на второто й дете, работодателят фалира.") Т.е. по моите прости сметки Галя Димитрова е забременяла някъде януари 2013 - около година след като е започнала работа в новата фирма. Е, кога питам аз да забременее - като се пенсионира ли? И друго, дори и да беше забременяла в деня на започване на работа, това укоримо ли е?

14.01 2014 в 01:07

Гледам и не вярвам на очите си, тук е пълно със "злобни кучки"! Според едната, майките вирели крака на дивана, майчинството било вредно за икономиката, в Америка плащали 6 месеца...дрън дрън. Драги ми "умници". В Щатите не е проблем, да наемете бавачка и да и платите!!! Системата е такава...а относно вирнатите крака и серияла ще кажа: А да видим дали е така...направете си бебе и си гледайте да видим, дали ще се получи!
И трето относно икономиката и вредата, пълна тъпотия, икономиката разчита да има поколение и след нас. Да не говорим за пенсионната система. Бачкайте сега, ама като нямате дете днес, ще ви видя утре кой ще изработи парите за вашата пенсия!Не е далеч времето и това ще се отчита за пенсия, БРОЯ НА ДЕЦАТА! Или приноса за обществото във вид на поколение!