Луковмарш се провежда в София (видео)

OFFNews 16 февруари 2019 в 19:42 16159 7

Десетки хора се събраха в центъра на столицата за тазгодишния Луковмарш, който отбелязва годишнината от смъртта на спорната за историята личност на генерал Христо Луков. 

Маршът започна въпреки забраната за провеждане на шествие. За поредна година столичният кмет Йорданка Фандъкова не позволи организирането на проявата, за да се избегнат сблъсъци с хора с притивоположни възгледи. Позволено бе единствено поставянето на цветя пред паметната плоча на генерал Луков.

Демонстрантите с факли и тъмни дрехи пресякоха кръстовището при ул. "Г. С. Раковски" и "Цар Освободител" в дълга колона.

Според тях ген. Луков е национален герой. Участниците в марша отричат антиеврейските му нагласи.

За мнозина обаче генералът е проводник на политиката на фашистка Германия у нас.

По традиция честванията в памет на ген. Христо Луков носят силен неонацистки заряд. Освен герой от Първата световна война и военен министър, той е лидер на крайнодясната националистическа формация "Български национални легиони" и често е обвиняван в антисемитизъм.

Луков е убит е пред вратата на дома си от наказателна група на БКП.

Маршът днес ще завърши на мястото на гибелта му - неговия дом на ул. "Тракия" 1, където ще бъдат положени цветя.

По обяд в София се състоя и контрапротест срещу Луковмарш. Мирното шествие тръгна от градинката пред Централната баня. За кратко беше блокирано кръстовището на булевард "Княгина Мария Луиза" и улица "Екзарх Йосиф".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12132

7

Boba Fet

22.02 2019 в 16:26

Парад за национален предател и крадец.
Добре дошли в Булгаристан

10571

6

Hissarion

22.02 2019 в 15:05

За кандидат-фашистите няма значение дали е Луков, Муков или Чуков. Тях историята ги интересува само доколкото могат да я проектират върху първичните си щения. Въпросния фарс беше доскоро активно подпомаган от мутрогерберската администрация. Сега оттам предпочитат да вдигнат безпомощно оядените си рамене.

11730

4

Батко

16.02 2019 в 23:52

Не е лошо да знаете, че един от организаторите на убийството на Луков е Методи Шаторов. Шаторов е основоположник на партизанското движение в Македония. А това движение става факт, заради безчинствата на българския окупационен корпус там. До този момент Шаторов твърди, че българите не са окупатори, щото сме един народ (има запазена кореспонденция по въпроса с Тито). И сега, можете ли да се сетите кой е подбудител за окупационния корпус? Правилно, Луков. Затова и Шаторов лично организира убийството. Той смята, че Луков е национален предател, който е разкъсал връзката между македонските българи и останалите българи.

Дано знаете вече, че чествате национален предател и верен слуга на загубеняка Хитлер. Чуждопоклоник. Пфу!

7281

3

Чалгомраззз

16.02 2019 в 22:05

Вместо да контрапротестират,да четат и учат Българска история...дано им просветне!Генерал Луков е Български герой въпреки всичко!

4642

2

ctef

16.02 2019 в 21:04

Ами така е то.
Гей-парадите не предизвикват напрежение, и могат да се провеждат, само дето половината София е отцепена от полицията.
А Луков марш не можело

11024

1

Комита

16.02 2019 в 20:28

Така се прави! Педалите от контрапротеста и funDUCK-ова да го духат! И сано бес расизан... :)