Ловци блокират ферибота за Турну Мъгуреле заради заповед на Порожанов

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2018 в 08:21 1544 0

Ловци блокират ферибота за Турну Мъгуреле заради заповед на Порожанов

Ловци имат намерение да блокират ферибота Никопол - Турну Мъгуреле в събота в знак на протест срещу заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов. 

Заради африканската чума по свинете е издадена заповед, ограничаваща ловните дейности в районите около Дунав и Варна. Това предизвика серия протести на ловци в навечерието на новия ловен сезон, който ще бъде открит на 29 септември. Ловците излизат на мирен протест още днес, но намеренията им са да стигнат и до крайни действия. 

Председателят на управителния съвет на Ловно-рибарското дружество в Никопол Красимир Халов побясни, че след ползотворна двумесечна кореспонденция между ловците и държавните институции и изпълнени указания, в един момент тихомълком се появила на сайта на министерството въпросната, която озадачава ловците. Били са изградени бетонови съоръжения и площадки за обработка на дивечовото месо.

„Тази заповед ни казва, че няма да излезем на лов. Тя е доста противоречива. Преди два месеца се разсъждаваше от компетентните органи, че популацията трябва да се намалява с отстрел, за да се спре разпространението. Сега се разсъждава обратното“, коментира Красимир Халов.

Той обяви, че въпреки обявения за мирен предстоящ протест днес, ловците могат да блокират ферибота Никопол – Турну Мъгуреле:

Ще бъдем на протест, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, ако няма промяна. На 29 ще го открием(ловния сезон) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и днес ще се стигне до тези действия, защото мисля, че откликнахме на държавата много сериозно, с действията, които направихме през тези два месеца.

Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас и ще блокира лова за период от пет до седем години. За това предупреди пред БНР председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков.

Той вижда проблем и във възможността прекалено голям брой животни да бъдат отстреляни още в първия ловен ден:

Тук изниква един огромен проблем, който никой не го коментира: какво ще се случи, ако още на първия ловен ден паднат доста животни, което обикновено се случва. Кой ще ги изследва тези животни, тъй като лабораториите в страната са изключително малко, които могат да изследват този щам на заболяването.

Освен, че популацията няма да се намали с подборен отстрел, както предлага министерството, забраняването на груповото ловуване просто ще допринесе за по-сериозното разпространение на болестта, смята Пиперков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови