Ловният сезон официално открит от днес

OFFNews 08 август 2015 в 07:16 3691 2

Откриват днес ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. 

Ловуването ще бъде разрешено само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч след 1 януари и в сряда.

Групово ловуване и лов на мигриращ дивеч може да има само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Задължително трябва да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр.

Използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване са абсолютно забранени.

От Министерство на земеделието и храните припомнят, че трябва да се спазва стриктно и нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване, тъй като през последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети са зачестили. Сред основните причини за влошаване на черната статистика са лошата дисциплина, неспазване на мерките за безопасност и неправилното боравене с оръжие.

От началото на годината до август вече в страната има един смъртен случай по време на ловен инцидент. През 2014 г. смъртните случаи са били 2, а нараняванията 4. Година по-рано пък хората, изгубили живота си по време на лов са трима. 

Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. При движение на терена по време на лов, се носи с цеви, насочени нагоре или надолу — никога хоризонтално.

При заемане на стрелкова позиция се отива с празно оръжие. Стрелбата от позиция се извършва само напред или назад в два противоположни сектора, като ловецът се съобразява с местоположението на останалите участници. Стреля се само по ясно видима цел и никога по посока на шум или по предполагаемо движение на дивеч. По време на почивка на терена пък, оръжието се оставя отворено до ловеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!