Ловният сезон официално е открит

OFFNews 09 август 2014 в 15:25 3290 2

Ловци

Изпълнителният директор на агенцията по горите инж. Григор Гогов откри ловния сезон на дребен дивеч. Ловният излет се проведе в местността „Света Троица” на територията на ловно сдружение София- Запад в пределите на ТП „Държавно ловно стопанство - Витошко-Студена”. 

Тази година успешно издържалите изпити за придобиване право на лов са 3 750 души. Каниддат-ловците са били общо 4 250л През 2014 година ловния билет са си заверили 114 000 ловци.

Приходите от организиран ловен туризъм (ОЛТ) през 2013 г. възлизат на 4 570 842лв., което е с 13% повече от отчетените за 2012 г. През 2013 г. по линия на организирания ловен туризъм са ловували 4 558 ловци. За сравнение през 2012 г. в страната са упражнили своето хоби 3 557 ловци.

Нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и не носенето на ловен билет, са установени основно в началото на ловния сезон. В следствие на предприетите мерки и засиления контрол от страна на горските инспектори тези нарушения са ограничени. 

Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите призовават към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и към следване на ловната етика и морал. Ще се упражни засилен контрол по изпълнение на законовите разпоредби и опазване на дивеча по време на ловния сезон. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!