Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Локални мерки: с маски на открито във Враца, спира плановият прием в няколко областни града

OFFNews 05 март 2021 в 14:32 2197 0

Снимка Pixabay

Носене на защитни маски на открито на места със струпване на хора, като пазари, тържища, изложения и други., разпореди РЗИ Враца, във връзка с усложнената епидемична обстановка, предаде БТА. Маските са задължителни и при други мероприятия на открито и закрито с присъствието на повече хора.

Отменят се свижданията в общинските лечебни заведения. Засега не се спира плановият прием за операции в тях. Повишава се степента на контрол за спазване на тези и останалите противоепидемични мерки. Мерките могат да бъдат променяни и допълвани в зависимост от изменението в епидемичната обстановка в община Враца. Заповедта на директора на РЗИ влиза в сила от днес и важи до 18 март. По данни на здравната инспекция средната заболеваемост в общината за последните 14 дни се е увеличила до 493 случая на 100 000 население.

Спират свижданията в болниците в Плевен

Регионалната здравна инспекция в Плевен спря свижданията в болниците от днес като мярка срещу разпространението на коронавируса. Това съобщи за БТА д-р Илиян Минчев - и.д. директор на РЗИ. Той уточни, че ще се разрешават изключения само при случаи с много тежко терминално болни.

В понеделник в Плевен се свиква Областният щаб за борба с коронавируса, за да обсъди допълнителни мерки срещу разпространението на заболяването. Д-р Минчев поясни, че най-вероятно ще спрат плановите дейности в болниците, ще се въведе задължително носене на маски на местата с много хора - пазари, тържища и други. Предвижда се да бъдат освободени от присъствие децата от детските градини и от предучилищна подготовка, когато могат да бъдат отглеждани в домашни условия, поясни д-р Илиян Минчев.

Междувременно в университетската болница "Д-р Георги Странски" се увеличи броя на лекуваните с коронавирус - приети са 90 пациенти. През последните дни се чувства лек натиск върху лечебното заведение в резултат на развитието на пандемията, съобщи за БТА Момчил Цветков - говорител на болницата. Той поясни, че седмина от приетите са в интензивно отделение, като цяло се увеличават тежко болните в последно време. Болницата е разкрила ковид сектори в осем клиники. По данни на РЗИ - Плевен заболеваемостта е превишила ниво от 410 на 100 хиляди души. 

Спират плановите операции в МБАЛ-Шумен за една седмица

Плановият прием и плановите операции в МБАЛ Шумен се спират от 00.00 часа на 6 март до 24.00 часа на 12 март. Решението е взето на неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб днес, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Изключение правят дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се и посещенията на външни лица в лечебното заведение за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.
Област Шумен продължава да е в червената зона с отчетена 14-дневна заболеваемост над 350 на 100 хил. души население. Областният кризисен щаб напомня, че в търговските обекти на открито в Шуменско трябва да се работи и да се посещават само от хора с поставени защитни маски за лице, покриващи носа и устата, като тази мярка е в сила до края на март.

20% от болничните легла във Варна в готовност за болни с коронавирус

При необходимост до 20 процента от легловата база на здравните заведение във Варненска област трябва да са в готовност за болни от COVID-19, съобщи областният управител Стоян Пасев пред БТА след заседание на местния кризисен щаб. Служители на РЗИ следят и трафика на летището в града. През изминалата седмица са пристигнали 1163 пътника, като 660 от тях са предоставили отрицателни PCR-тестове. Връчени 491 предписания за десетдневна карантина. 12 от пътниците са представили декларации, че преминават транзитно през територията на летището.

Увеличава се броят на автобусите към гробищните паркове в няколко града. В Плевен, Кюстендил, Перник, Враца, Ямбол графикът на общественият транспорт ще бъде променен, за да има повече превозни средства на разположение на гражданите на Задушница. Целта е да се избегне струпването на повече хора в автобусите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews