Любомир Стефанов: Имам човек - политическата корупция е чумата на българския преход

Не е достатъчно да отрежеш опашката на гущера, смята политологът

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2021 в 09:27 1232 0

Методът и схемата „имам човек някъде си“ – това се крие в подаръчната торбичка на българската политика. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов.

„В торбичката на българския преход и на българската политика се крие съмнението, че винаги има и друг начин. И този начин не е онзи, който пише в Конституцията и законодателството и който всички простосмъртни граждани са призвани да спазват. А другият начин – по който нещата могат да се съкратят и да станат“, каза той.

Според Стефанов политическата корупция е чумата на българския преход и на българската демокрация.

Ние не вярваме на институциите заради постоянното съмнение, оправдано или параноично, че „нещо някъде паралелно се случва“. Именно затова е налице усещането, че изборите се обезсмислят, а държавата е „открадната, купена, пробита“, смята политологът.

Според него има усещане, че служебното правителство прави нещо, а оценката за работата му е по-скоро добра.

Естествено е служебният кабинет, назначен от президент, който след два месеца отива на избори, да носи бреме и да бъде сочен с пръст, подчерта политологът.

„Натрупва се усещането за намерения. Не знам дали е посока, но за намерения за скъсване със старото. Посоката на мен поне още не ми е ясна. Само да отрежеш опашката на гущера не е задължително условие, че знаеш накъде отиваш“, коментира Стефанов в предаването „Преди всички“.

По темата за организацията на изборите политологът посочи, че ЦИК и служебният кабинет са били насадени на пачи яйца, защото им е бил даден закон, който не е изчистен, а партиите на протеста отново са променили изборните правила в 12 без 5, за което са критикували предишните законодатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови