Лиляна Павлова: Не съм казвала, че емигрантите ни са алчни и че заплатите в България не са лоши

OFFNews Последна промяна на 06 март 2018 в 13:25 6169 0

Само в последните 3 дни министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала и от събития и места, на които не е присъствала, заявяват в нарочно прессъобщение на ведомството ѝ.

Оттам посочват, че в интернет пространството разпространява и абсолютно измислен материал, който приписва на министър Лиляна Павлова изказването: “Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!”.

Тези публикации се тиражират от група сайтове с неясна собственост, без никаква фактология и конкретика. Някои от тях дори уведомяват, че не поемат отговорност за информациите, които разпространяват с оправдание, че нямат ресурс да ги проверяват, посочват от ведомството на Павлова и изпращат следната позиция от нейно име:

„Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Самата аз научих какво „съм казала“ от Фейсбук и от линковете към сайтове, които цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа.

Знам, че житейският избор на всеки един от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение. Историята на всеки един от тези българи е низ от перипетии и трудни решения. Убедена съм, че всеки един от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение където и да се намира по света. Затова и ежедневните ми усиля като човек, политик и министър са насочени към това да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да премахнем двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да имаме правата и самочувствието на европейци навсякъде по света. Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни.

За съжаление, някой използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено.

За щастие обаче, свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите. Аз го правя непрекъснато – и в социалните мрежи, и в работата ми, и в съда.

Давам си сметка, че на читателите понякога е трудно да разграничат истината от добре манипулираното внушение. Затова всеки от нас е принуден ежедневно да прави трудния избор на какво да вярва. Според наскоро проведеното проучване на ВВС близо 80 % от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек.

Дотогава, само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме - може да се борим с тях“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови