Лидл за статията на Ди Цайт: Данните са некоректно представени

OFFNews 22 ноември 2018 в 18:15 3701 0

Лидл излезе с опровержение на анализа на германския "Ди Цайт", според който масло от веригата магазини е по-скъпо у нас, отколкото в Германия, на фона на по-ниските заплати в България. 

Според веригата авторът на материала е посочил продукт масло, но не е цитирал марка или клас и не е посочил цената в Германия, което "поражда сериозен риск да бъдат подведени потребителите в България". 

Оттам допълват, че "сравнение на цени на два различни пазара може да има претенцията за точност, само ако всички фактори за формиране на цената са еднакви или най-малкото съобразени със съответната им тежест при ценообразуване".

Публикуваме изявлението на Лидл без редакторска намеса:

Във връзка с ваша публикация по материал от Die Zeit, в която е цитирано името на Lidl и е предоставена информация за продукти на веригата, бихме искали да ви обърнем внимание, че посочените данни са некоректно представени.

Авторът на цитирания материал от Die Zeit не е посочил какви класове продукти е сравнявал и какви конкретни марки. Предоставил е единичен пример за продукт масло, без да цитира марка или клас, без да посочи цената за Германия, но в същото време твърди, че в Германия този продукт е по-евтин. Смятаме, че подобно сравнение не само е напълно некоректно, но поражда сериозен риск да бъдат подведени потребителите в България.

В тази връзка бихме искали да ви информираме, че вече сме се свързали и с източника на информацията - Die Zeit, и сме адресирали към тях притесненията ни, че така представените единични примери, на продукт масло и банани, с цел да подкрепят твърденията, не само подвеждат потребителите, но и създават несъзнателно грешни нагласи.

За ваша информация - към настоящия момент предлагаме този продукт на изключително ниски за българския пазар цени, по-ниски, спрямо наблюдаваните от нас нива при други търговци. За да подкрепим твърденията си ви предоставяме и няколко конкретни примера относно споменатите в материала продукти.

В България цените за маслото са значително по-ниски от посочените, като предлагаме различни марки и разфасовки, от българско масло Родна стряха за 2.29 лв. за 125 гр. (1.17 евро), немско масло 125 гр. за 2,69 лв. (1,37 евро), както и немско масло от 250 гр. за 4.99 лв. (2.55 евро).

По отношение на бананите е много важно да се посочи, че при сравняването на цените е коректно да се вземе предвид и класовете на предлаганите продукти. В магазините на Лидл в България предлагаме възможно най-високия клас банани с марката Dole. Авторката на въпросния материал не е посочила какъв клас и каква марка банани е сравнявала.

Важно е да се подчертае, че като цяло сравнение на цени на два различни пазара може да има претенцията за точност само, ако всички фактори за формиране на цената са еднакви или най-малкото съобразени със съответната им тежест при ценообразуване (напр. сравним вид на продукта, суровинна наличност, доставна цена, нормална или промоционална продажна цена на рафт, транспортни разходи, ДДС-ставка, акцизни и др. тежести, цялостна пазарна ситуация за конкретен продукт от гледна точка на търсене и предлагане). Oще по-малко точен може да бъде анализ, в който не се взема под внимание цялата потребителска кошница, респективно целият асортимент, а се посочват единични примери.

Държим да внесем тази яснота, защото така представената информация може да заблуди читатели и потребители, тъй като фактите сочат точно обратна тенденция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!