Lidl с нови 10 магазина с автомати за приемане на бутилки и кенове

В продажба са първите бутилки с 30% рециклирана пластмаса, събрана в автоматите на веригата у нас

OFFNews 06 декември 2023 в 20:02 15559 0

Лидл

Снимка Lidl

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, и Лазар Радков, учредител на фондация „Капачки за бъдеще“

Лидл България разширява своя пилотен проект за поставяне на автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове в нови 10 магазина. Така общият брой на Lidl магазини с автомати е 20, в 14 града в страната. В 18 от магазините машините вече работят, а останалите две ще бъдат поставени в новостроящи се магазини на веригата в София, които предстои да бъдат открити в началото на следващата година.

Ботевград, Перник, Карлово, Стара Загора и Шумен са новите градове, които Lidl включва в своя пилотен проект. Увеличава се и броят на магазините, оборудвани с автомати в София – с нови четири, и във Варна – с още един.

Само за осем месеца в 10 наши магазина събрахме над 11 милиона опаковки и предадохме 150 тона материал за рециклиране и суровина за бутилиращата индустрия в България и влагане в нови бутилки. Вярваме, че зад този потребителски интерес стои личната мотивация на потребителите за по-чиста природа и готовността за намиране на трайно и устойчиво решение на проблема с пластмасовите отпадъци. Окуражени сме от това отношение на хората. Опитът от тези пилотни проекти е безценен по общия ни път с всички заинтересовани страни, включително с Министерство на околната среда и водите, към въвеждане на национална депозитна система по приемлив начин за всички участници в този проце“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България

Г-жа Драгийска цитира показателен пример за мотивацията на хората да се включат в пилотния проект на веригата.

"В магазин в Добрич поставихме такъв автомат. Между юли и октомври този магазин се открои като първенец между Лидл магазините във всички страни, в които има такива автомати. Средно на ден за рециклиране се предаваха по 8200 бутилки и кенчета. Един от клиентите сподели, че благодарение на тази възможност градът е изчистен от пластмасови опаковки", разказа главният изпълнителен директор на Лидл България.

Проектът е без краен срок и ще "прелее" в Националната депозитна система, когато бъде изградена. "Работната група към Министерството на околната среда и водите трябва да намери правилния формат за българския пазар", подчерта г-жа Драгийска и допълни, че всеки търговец трябва да има свободата да реши как да участва в тази система.

От бутилка в бутилка

Вече са в продажба и първите бутилки, изработени с 30% рециклиран материал, добит от бутилките, върнати в магазините на веригата. Продуктът е изворна вода 1.5l под собствената марка Saguaro. Taka Lidl реализира на практика модела „от бутилка в бутилка“. Той гарантира връщането на ценния материал обратно в хранителната промишленост и конкретно в бутилиращата индустрия, каквато е целта на всички заинтересовани страни за бъдещата депозитна система. В следващите месеци ще бъдат пуснати в продажба и други продукти в бутилки с 30% рециклирано съдържание.

За нашето по-добро бъдеще

Едновременно с разширяване на пилотния си проект Лидл България стартира и партньорство с фондация „Капачки за бъдеще“. Към момента във всичките 18 магазина с автомати за обратно приемане на бутилки и кенове са поставени специални контейнери за капачки, брандирани с логото на инициативата.

Съвсем скоро такива ще бъдат разположени във всички магазини на Lidl в България и по този начин вярваме, че ще улесним допълнително онези много потребители, които подкрепят „Капачки за бъдеще“. По всяко време в рамките на работните часове на нашите магазини клиентите ще могат да оставят събраните капачки на обособените места, без да е необходимо да пазаруват. Цялата логистика до предаване на рециклатор в полза на кампанията ще бъде ангажимент на Lidl, поясни Милена Драгийска.

„Благодарение на партньорството с Lidl, ще можем да събираме много повече капачки. А капачките са само началото и само една от дейностите, с които помагаме. Силно вярвам, че едно здраво общество се гради основно от доброволците и целта ни е с времето да вдъхновим все повече българи да доброволстват и да допринасят средата, в който всички живеем, да става по-добра.“, каза Лазар Радков, учредител на фондация „Капачки за бъдеще“.

Събитието бе уважено от Нейно превъзходителство г-жа Ирене Мария Планк, посланик на Федерална република Германия у нас.

Като посланик на ФРГ се радвам изключително много и съм горда от инициативата на Лидл България по проектите за рециклиране на пластмасови бутилки. В България се рециклират само около 20% от пластмасовите отпадъци, а в държавите, които имат такава система, е коренно различно. Първите стъпки вече са направени, сега можете да доразвиете този проект, защото усилията наистина дават резултат. Надявам се да успеете да привлечете и други съмишленици за тази инициатива, за да се развие добра система за депониране, която е важна част от кръговата икономика, заяви Н. пр.  г-жа Планк и пожела успех на социалния проект на търговската верига и "Капачки за бъдеще".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!