Лекарският съюз с парцел за хотел в парка на Александровска

OFFNews 13 март 2018 в 13:50 5097 0

Българският лекарски съюз има свой парцел - обособено УПИ, в парка на Александровска болница, където ще строи хотел и сграда за администрацията си. 

Това стана ясно на заседанието на комисията по екология, докладът е внесен от Бойка Къдрева, шеф на дирекция "Териториално планиране" в НАГ, заместник на предишния главен арх. на София Петър Диков, заела поста като и.д. след оставката му. Текстът е относно Изменение на плана за регулация на УПИ І-„за болничен комплекс“ и създаване на нова улица от ул.“Св.Георги Софийски“ до бул.“Пенчо Славейков“, образуване на нов кв.378в и свързано в това преномериране на УПИ ІІ-„ за Български лекарски съюз-администрация и хотел“ и УПИ ІІІ-„за озеленяване“. 

Улицата, за която става дума, е обходният път за автомобили и тролеи, създаден заради строежа на третия лъч на метрото, а новото е, че се предлага той да се премести с няколко метра. Покрай това се образува ново УПИ и нов квартал, като районът на застрояването се увеличава заедно с терена за озеленяване. 

Сега всъщност обсъждаме само колко дървета ще бъдат засегнати при създаването на новата улица, обясни Лорита Радева, шеф на комисията. Главният архитект Здравко Здравков уточни, че предстоящо строителство трябва да мине през СОС. 

Стана ясно и, че засегнатите дървета ще бъдат 9 - няколко ясена, ябълка, череша и праскова. 

През 2011 г. при представяне на Подробния устройствен план за местност "Медицински комплекс" главният архитект тогава Петър Диков обясни, че се предвижда построяването на три нови болници около Медицинската академия. 

"Трите незавършени сгради в тази местност, които е трябвало да бъдат лечебни заведения, ще бъдат съборени. На тяхното място ще се строят три нови болници и четири паркинга, като с паркингите ще се реши проблемът, съществуващ от години в тази част - липсата на места за посетителите и служителите в болниците", обясни Диков пред общинските съветници. Той подметна тогава, че планът дава възможност и за нови общежития за студентите и аспирантите на Медицинския университет в София. С Александровска болница пък обсъждали възможността да се построи и хотелска част, където да бъдат настанявани гостуващи лекари. 

"С промените на устройствения план, които са съгласувани с МЗ, се отнема възможността на тази територия да се строят хотели, бизнесцентрове и други сгради освен лечебни заведения, увериха от министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови