Легендарен актьор от ''Вчера'': Ще съдя България за милиони, ако не получа инвалидната си пенсия

OFFNews 17 февруари 2023 в 09:37 74386 8

Георги Стайков

Снимка Скрийншот

актьорът Георги Стайков

Ще съдя хубавата България за милиони евро, ако не получа парите си по ТЕЛК, заяви по Нова телевизия актьорът Георги Стайков, познат като Ростислав от култовия филм на Иван Андонов "Вчера".

Стайков, който има във филмографията си близо 70 филма и сериала, страда от множествена склероза и подобно на хиляди други хора с увреждания все още не е получил инвалидната си пенсия.

„Имам ТЕЛК решение от 20 януари 2020 г., което продължава три години. Все едно, че през тези три години ще ми поникнат нови крака. Имам и ново решение от 6 февруари 2023 г. Би трябвало да съм си получил парите, но не съм. И питам защо”, каза той.

Стайков е категоричен, че ако не получи полагаемите си пари по ТЕЛК, ще съди България, защото твърди, че няма друг избор. „Ако до 7 март 2023 г. аз не получа тези пари, Бог да прости тази държава. Ще има да ми плаща с лихви, защото ще я осъдя за милиони евро”, подчерта актьорът.

Заради това, че не взима инвалидната си пенсия, той разчита на познати и приятели. „Второто решение гласи, че вече имам нужда и от чужда помощ. Ако разчитам само на 604 лв., не се живее, умира се прав. Не съм обаче само аз в това състояние”, коментира Стайков и допълни, че лечението му струва над 1800 лв. на месец, но се заплаща от НЗОК.

За забавяне и хаос в изплащането на инвалидни пенсии на хората с удължени ТЕЛК решения предупреди преди седмица омбудсманът Диана Ковачева. 

От Националния осигурителен институт съобщиха, че изплащането е забавено заради закъсняла информация от здравното министерство. От министерството възразиха, че са изпратили информация за хората с увреждания, които имат удължени ТЕЛК решения, но системата, осигуряваща свързаност между институциите, не работи.

В крайна сметка от НОИ обявиха, че инвалидни пенсии ще се изплащат от 1 до 15 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1006

8

Miroslav Balchev

19.02 2023 в 20:26

Българската нация ‐ нация техническа, на която компютрите и пречат. Но и изкуствен интелект няма да и помогне защото ще спре възможността за крадене, мамене и протакане. Как не се скапа веднъж информационната система за депутатските заплати или за заплатите на министерствата, ами все на болните и увредените се случва?! Докато се организират и те вече предали Богу дух....

1009

7

Дракула

18.02 2023 в 13:40

Звучи не мн. Добре. Когато си изоставен от всички намираш кого да мразиш и изискваш. България. Даже все по малко цигани се държът по тоя начин. България е длъжна на всеки а те не.

2550

5

alfakentavur

17.02 2023 в 17:04

Сигурен ли си?

https://nssi.bg/samoosiguryavashti-se-lica/osiguriavane-samoosiguriavashti-lica/

2550

3

alfakentavur

17.02 2023 в 16:16

Играе и в "Мисия Лондон".

Перпендикуляр - може да се е самоусигурявал тук например. След като има решения на ТЕЛК, значи има основание.

110

1

Перпендикуляр

17.02 2023 в 10:53

Хайде по-кротко. През последните тридесет години не живее и не работи в България-съответно и няма осигуровки тук. Шведски крал! И като капак на всичко ще съди България. О, неразумний, поради что не си остана в Швеция, където правеше бизнес?
 
X

Да помогнем на украинските деца!