КЗК санкционира автокъща, представила се за официален вносител на "Лада"

OFFNews Последна промяна на 20 май 2016 в 12:41 3913 2

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 20 130 (двадесет хиляди и сто и тридесет лв.) лева на „Олимпиа – ауто“ АД, гр. Сливен за нарушение по чл. 31 от ЗЗК – въвеждане в заблуждение.

При осъществяване на дейността си „Олимпиа – ауто“ АД участва в процедури по ЗОП за доставка на автомобили Лада 4х4. При представянето на документи ответното дружество се отъждествява с официален представител за автомобили с марка Лада. Общото впечатление, което се създава в резултат на тези действия е, че „Олимпиа – ауто“ АД е оторизиран представител на ОАО „Автоваз“ в България и търговската му дейност е свързана изключително с автомобили с марка Лада.

Обстоятелството дали едно дружество е оторизиран дистрибутор на производителя и съответно предоставя оторизиран сервиз на продаваните продукти е от съществено значение за клиентите. Оторизираният дистрибутор предоставя гаранции и сервизно обслужване, като съществуват специални изисквания не само по отношение на лицата, които предоставят услугата, но и по отношение на техническите параметри и условия, при които услугата се предоставя, както и на използваното оборудване и вложени резервни части.

Като съществена характеристика обстоятелството дали предприятието е оторизирано от производителя лице присъства като абсолютно необходимо условие за участие в обществени поръчки, липсата на което в някои процедури води до отстраняване на участника.

Поради това КЗК приема, че при представянето си пред потенциални клиенти - възложители по описания начин и създавайки невярна представа, ответното дружество изпълнява фактическия състав на чл. 31 ЗЗК представяйки в изопачен вид факти, отнасящи се до съществени характеристики на услугите по гаранционно обслужване на продаваните стоки.

Отчитайки вида на нарушението и обстоятелствата по осъществяването му, Комисията приема, че нарушението следва да бъде квалифицирано като леко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

1

El Commandante

20.05 2016 в 13:02

Че то това "Официален вносител на Лада" не звучи кой знае колко престижно че пък чак и да ги наказват....

Нормално разговора е следния:
-Аз съм официален вносител на Лада.
-Горкия...