КЗК разследва Марешки

Последна промяна на 19 януари 2017 в 16:09 6029 3

Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу Веселин Марешки и двама негови служители за нелоялна конкуренция и действия, които могат да увредят интересите на конкурентите им.

Това става ясно от решение на Комисията, която е била сезирана от Специализираната прокуратура. Тя е прекратила производство срещу Марешки и сътрудниците му за организирана престъпна група, принуда и приготовление за извършване на престъпление.

Според разследването на обвинението под негово ръководство служителите му са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки в България, като в периода 2013-2014 г. са отправяли предупреждения към конкурентни аптеки, че ако откажат да купуват лекарствени продукти от дистрибутора "Фармнет", който е собственост на семейството на Марешки, до аптеките им ще бъде отворена аптека с логото им - "Супер нова" за Северна България и "Лидер" за Южна България, които ще продават лекарства на ниски цени или ще им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, която ще унищожи бизнеса им. Специализираната прокуратура е решила, че става въпрос за нелоялна конкуренция и КЗК започва разследване по случая.

Натискът е бил оказван в периода, в който роднини и бивши служители на Марешки оглавяваха инспекторите в лекарствената агенция.