КЗК иска разрешителен режим на автошколите

OFFNews 19 април 2016 в 18:10 1748 0

Комисията за защита на конкуренцията поиска въвеждането на разрешителен режим за автошколите.

С решение от 13 април Комисията е приела становище на база анализ на Закона за движение по пътищата и Наредба 37 от 2 август 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност и управление на МПС.

Целите на нормативната уредба са да се опазва животът и здравето на участниците в движението по пътищата и да улеснява придвижването им. В същото време, автомобилът е "транспорт с висока степен на обществена опасност", пишат от Комисията.

"Поради това КЗК е на мнение, че с цел предотвратяване на предпоставките за допускане на произшествия на пътя е допустимо въвеждането на разрешителен режим като предпоставка за извършването на обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС", пишат от Комисията.

Да се въведе режим на съвместно регулиране, при който основната част от регулирането на дейностите би могла да се извършва от организация, обединяваща автошколите, иска още КЗК.

Би могло да се разгледа и възможността т.нар. „вътрешни изпити“ да бъдат организирани и провеждани от самата организация. По този начин резултатите от вътрешните изпити на кандидатите биха могли да бъдат съпоставени и съответно да се направят изводи относно качеството на обучението на различните автошколи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!