Кунева вдигна учителските заплати с песента "Вечно съм без пукната пара"

Антония Чорева 19 юни 2016 в 11:57 16672 3

Снимка БГНЕС

Увеличаване на заплатите на учителите oбяви министър Меглена Кунева на най-голямото събиране на учители в историята - Съборът в зала Арена Армеец в София. Новината беше посрещната с бурни овации от 12 000 учители а веднага след нея започна купонът с песента на Тангра, изпълнена от "Легендите" - "За мен отдавна хората говорят, че вечно съм без пукната пара". 

Вероятно от министерство не са вложили смисъл в изпяването на точно тази песен, но учители се почувстваха обидени. Учителката Красенка Иванова, която е  дошла за учителския събор в столицата чак от Варна и е преподавател във варненско селце, коментира, че за нея тази песен е обидна. 

Министър Кунева съобщи и още новини за учителите, дошли на Учителския събор. Тя каза, че веднага след събора ще разпише Колективния трудов договор,  който предвижда 10% увеличение на учителските заплати от януари 2017 година. Още от този август пък обезщетението при пенсиониране на учителите става 10 работни заплати, а от догодина дори 10 заплати и половина. Часът на класния вече ще се заплаща - 30 лева.  

Предвижда се също да се увеличат и заплатите в детските градини, които са доста по-ниски от училищните. 

Меглена Кунева обяви, че от Министерство на финансите са обещали, че централен приоритет в бюджета за догодина ще е образованието.  

"Това е само началото.  Недопустимо е изтикването на професията. Образователната система трябва да бъде рестартирана", категорична бе министър Кунева.  Тя утвърди и двете си основни цели.  Първата е да се вдигне репутацията на учителя,  а втората да се отвори системата към бизнеса и университетите.  

Министърът каза още, че демографската криза в страната влияе  върху образованието и се предвижда всички училища, които имат по 1-2 ученика на випуск, да бъдат закрити, като това ще стане поетапно. Предвижда се също учителите пред пенсия да приемат и нова роля - да станат ментори на младите. 

Освен това се предвижда да се ускори електронизацията на образователната система - дневниците, документацията и всичко това, с което в момента учителите се занимават, да отпадне от раменете им.

Най-важното за министъра на образованието Меглена Кунева, което тя заяви пред всички учители от страната, е да се засили дисциплината в училищата.  

Учителският събор в Арена Армеец започна с химна на България и приветствие на президента Росен Плевнелиев, в което той заяви – „Най-добрата инвестиция е в образованието на младите. Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол. Бъдещето е в таланта и в образованието". Той каза, че тази среща с толкова много български учители му е по сърце, тъй като неговите родители са учители и призова, както на знамената от Възраждането е пишело „Чрез просвета за България” – това да стане факт и сега. 

Учителите бяха поздравени от премиера Бойко Борисов, но не лично, а с писмо – в него той заявява благодарност, тъй като те загърбват собствените си проблеми заради бъдещето на страната и утвърди, че работата на учителите е истински важна за България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

19.06 2016 в 16:51

Глупости!!!

Поздрав!