Кунева: Има много сериозен проблем с одита на оперативната програма за образование

OFFNews 10 февруари 2017 в 09:12 3653 2

Меглена Кунева

Има много сериозен проблем с одита на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, предупреди бившият министър на образованието Меглена Кунева.

В интервю за БНТ тя заяви, че е била шокирана да открие, че 10 милиона от програмата – за т. нар. ромски проекти – са щели да бъдат разпределени „не така, както трябва“, че печеливши фирми са регистрирани месец, преди да започне програмата, на един адрес и че даже един спечелилите финансиране проекти е трябвало да бъде изпълняван в училище, където изобщо не учат ромски деца.

Кунева подчерта, че е спряла проектите и е наложила наказания, както и че за няколко месеца е поела управлението й, за да „я предпазя от намеци за корупция“.Одитът на програмата беше направен от ЕК през октомври и преди дни служебният министър на образованието и бивш зам.-министър на образованието проф. Николай Денков заяви, че очаква доклада, но че също не очаква той да е положителен.

„С професор Денков нещата са много благоприятни – той е авторът на оперативната програма, той знае в детайли всичко, знае модела, избора на операции. Директорът на дирекцията, която управляваше програмата сега е негов началник на кабинета – господин Иван Модев на практика не е излизал от МОН“, подчерта Меглена Кунева и допълни, че основна задача на новия министър сега е да проверява и да спира подобни на описаните от нея „течове“ – нещо, което тя е направила като министър.Предизвикателството за него ще е, че има най-голям интерес в науката, защото идва от тези среди, но МОН е много силно свързано с образованието – висшето и средното, каза Кунева и добави, че като министър тя е отворила много закъснели операции, свързани с училищата.

„Ако си направил нещо, оставил си нещо структурирано и добре работещо, вече си направил много за държавата. Трябваше да стабилизирам системата, което и направих. Вероятно не министър Денков ще е министър от редовното правителство, който ще отчете много големия прираст, но някой трябваше да го направи -, радвам се ,че имах възможност аз да го направя“, каза още Кунева.Тя припомни, че е крайно време МОН да избере оценители за научните проекти, защото в момента е крайният срок за обявяване на фирмата изпълнител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews