Културният министър: Мястото на Панагюрското съкровище е в НИМ

В четвъртък пловдивският общински съвет трябва да реши дали Панагюрското златно съкровище да се завърне за постоянно в Пловдивския археологически музей

OFFNews 18 юни 2024 в 10:09 2048 1

Панагюрското съкровище

Снимка БГНЕС/АРХИВ/АНТОН СТАНКОВ

Панагюрското златно съкровище

Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей (НИМ). То е собственост на държавата, каза министърът на културата Найден Тодоров в "Тази сутрин" по бТВ. В четвъртък, 20.06, пловдивският общински съвет трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей.

Тодоров обясни, че когато съкровището е открито в Панагюрище, то първо е занесено в местния музей и след това е прехвърлено в Пловдив, но е уведомен и НИМ. По думите му Националният исторически музей може по-добре да презентира съкровището на света. 

"Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един регионален музей да го направи?", каза Тодоров.

Той уточни, че в Регионалния исторически музей в Пловдив има малко над 20 служители, а бюджетът на музея няма и 1 милион лева. За сравнение НИМ има над 150 служители и над 5 млн. бюджет.

"Панагюрското златно съкровище е национална ценност. За мен националната ценност трябва да бъде презентирана по света", смята министърът.

В същото време Тодоров уточни, че музеят в Пловдив получава пари от пътуванията на съкровището по света. Той определи казуса като "измислен" и каза, че връщането му в Пловдив няма да е градивно действие.

Общинският съветник Борислав Инчев обаче смята, че Панагюрското съкровище трябва да остане в Пловдив. 

"Когато едно такова съкровище е открито някъде и се заведе първо в дадена инвентарна книга, то трябва да си остане тук. Това се е случило в регионален археологически музей Пловдив", коментира Инчев пред "BraVo, Пловдив".

Калоян Даяров от Регионалния исторически музей в Пловдив посочва, че находката няма аналог и е изключително ценна. Смята се, че е изработено за някой от диадохите или генералите на Александър Македонски или неговите наследници. Други смятат, че самият Александър Македонски е пиел от тези съдове.

Съкровището се превръща в емблема– изображение на негов ритон краси фасадата на пловдивския археологически музей. Авторът на идеята за връщането на античното злато в Пловдив твърди, че това е морален акт. То се съхранява предимно в София.

Решението за подновяването на договора зависи от директора на археологическия музей, а той отказа коментар. От община Пловдив обаче са категорични, че съкровището е собственост на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Панагюрското златно съкровище има три копия – те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София. Оригиналът се пази в Националния исторически музей в София.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3000

    1

    Неук

    18.06 2024 в 14:51

    Става все по-лошо. Не случваме на културен Министър на културата. А един въпрос може ли? Защо прокуратурата не разследва Министъра на културата за безстопанственост в много големи размери - милиони. Става въпрос за държавните инструменти, които уж са застраховани, ама не съвсем. Уж са върнати, ама не съвсем. Уж са поддържани, ама не съвсем. Та какво трябва да се случи с тях - да престанат да звучат и да се счупят от неподдържане ли, че Министерството да бъде разследвано за неадекватните интервюта на Министъра и смехотворните дори неистинни твърдения? Хайде моля време е 1 министър да влезе в затвора. Този е отличен кандидат.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16