Кремлис: Заводът за отпадъци на София спестява 250 млн. лева на столичани

OFFNews 27 октомври 2017 в 13:13 2200 0

Заводът за отпадъци в с. Яна ще доведе до спестяване на 250 млн. лв. за гражданите на София. Това каза Джордж Кремлис - ръководител на отдел „Кохезионна политика и екооценки” в ГД „Околна среда” на Европейската комисия след инспекция на работата на Инсталацията за механично-биологично третиране на битовите отпадъци на София. 

В проверката участваха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Много съм щастлив, че този втори най-важен завод в Европейския съюз напълно работи. Това е съоръжение с огромен потенциал, който може да бъде доразвиван и надграждан. То ще доведе до намаляването на данъците и таксите за смет и ще допринесе за целите на Европейския съюз за постигане на кръгова икономика“, каза още Кремлис, цитиран от Фокус. Кремлис изрази надежда и третата фаза, която ще даде възможност на произвежданото от съоръжението RDF гориво да бъде използвано от „Топлофикация“-София, да се случи възможно най-скоро. 

Отпадъците на столицата от проблем в миналото се превърнаха в ресурс за бъдещето, заяви Фандъкова.  „С работата на завода до този момент осигурихме намаляване на депонираните количества отпадък с над 80%. Така отговаряме на европейските изисквания, а това се отразява и финансово, тъй като при депониране има все по-високи и по-високи такси”, каза още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови