Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Oбсъжда се задължително носене на маски от учениците, когато са в клас

OFFNews 14 ноември 2020 в 10:56 2165 0

Снимка Правителствена информационна служба

Единственото сигурно нещо е, че няма да има нулева учебна година, обеща образователният министър Красимир Вълчев в сутрешния блок на БиТиВи.

Удължаването на учебната година през летните месеци ще е един от последните варианти, каза Вълчев, който отговаряше на живо на въпроси на родители и учители за мерките в училищата в условията на пандемия. Удължаването може да се направи през юни за по-малките, но големите няма как да учат през юли. Според министърът все още има време да се вземе учебнията материал, защото в момента няма екскурзии и грипни ваканции.

По последни данни заразени с коронавирус са 630 деца и ученици и 1534 учители. Карантинирани са 15 170 деца и ученици и 2401 учители.

137 училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Най-много училища са преминали към онлайн обучение в областите София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

Близо 1300 са училищата, в които няма регистрирани случаи на коронавирус.

В момента 40% от учениците се обучават дистанционно в резултат на решение на областните и общинските кризисни щабове, уточни министърът. Отделно 5% от училищата са поискали и получили разрешение от него за онлайн обучение. От община „Лозен“, която е в рамките на Столичната община, са поискали изрично да учат присъствено, защото няма заразени ученици и учители.

Според Вълчев диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият. „Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява. От друга страна не може да си позволим едни и същи ученици да стоят вкъщи до март месец“, заяви Вълчев.

Министърът обяви, че се обсъжда вече задължително носене на маски от учениците, когато са в клас, като и в момента някои училища въвеждат такава мярка. Според него маските трябва да са задължителни в час за учениците след 4. клас.

От думите на образователния министър стана ясно, че не се обмисля въвеждането на две дати за изпитите след 7 клас, защото това създава неравнопоставеност. Възможно е отново да отпадне определен материал от изпита и това ще стане ясно до края на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови