Красимир Вълчев: 172 деца и ученици и 165 учители са с положителни проби

Янка Петкова 15 октомври 2020 в 12:13 2798 0

Образователната система не е изолирана от това, което се случва в обществото, констатира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб. Към днешна дата с положителни тестове са 172 деца и ученици и 165 учители.

От началото на учебната година среднодневно се заразяват между 5 и 6 учители и ученици, уточни той. При учениците това е 6-7 пъти под средните стойности за страната. Потвърждава се тезата, че те по-рядко се разболяват и развиват симптоми. За учителите процентът е малко над средния, но това е нормално за една професионална група, която има ежедневно многочасово взаимодействие с много хора.

В последните дни имаме пропорционално увеличение, съобщи министър Вълчев. Карантинираните учители и ученици към днешна дата са 0,5 - 5 на 1000, което означава, че 99,5% от системата учи. От началото на годината средно 3 на 1000 ученици не са учили или 99,7% не са посещавали учебни занятия, допълни той.

Министърът подчерта, че целта е да се осигури максимум присъствено обучение. 

"Спешно организираме компенсаторно обучение, но то е компенсаторно, не може да се осъществи ефективно педагогическо взаимодействие в електронна среда, децата не се социализират, не се упражнява възпитателната функция пълноценно. Световните организации вече предупредиха, че рискуваме да се изправим пред поведенческа катастрофа, забавяне на образователното развитие, ако отново затворим училищата", каза Вълчев.

Трудно е да се намери формула, но избраният от нас модел засега дава резултати - от една страна ограничаваме педагогическото взаимодействие, от друга, осъществяваме относително пълноценен образователен процес, допълни той.

Използвам случая да призова всички да бъдат по-отговорни. Ако мерките се спазват, имаме всички шансове учебната година да бъде над 97-98% присъствена. Вероятно ситуацията ще се влоши заради сезонния грип, предположи министърът и уточни, че в момента основният проблем е не толкова високия процент заразени с коронавирус ученици, а тези, които развиват грипоподобни симптоми, затова има регистриран ръст на отсъствията. 

Има клъстери в определени училища, призна Вълчев. По думите му много е вероятно учителите да са се заразили в работна среда.

"Няма да даваме точни инструкции на учебните заведения, защото условията във всички са различни, но ще препоръчаме да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се провеждат в електронна среда - родителски срещи, квалификации, заседания на настоятелства и обществени съвети. Еднодневните екскурзии не се препоръчват", каза Красимир Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови