Кръщават улица в район "Студентски" на проф. Живко Сталев

OFFNews 25 май 2022 в 15:04 1248 0

Сталев

Снимка Издателство Сиела

Улица в столичния район "Студентски" ще бъде кръстена на проф. Живко Сталев, един от бележитите юристи на страната ни, ще гласува Столичният общински съвет утре. 

Предложението е на председателя на СОС Георги Георгиев и общинските съветници юристи - Диана Тонова, Милка Христова, Ботьо Ботев, Михаил Петров, Карлос Контрера, Васко Тодоров, Борис Милчев и Методи Лалов. Поводът е 110 години от рождението на проф. Живко Сталев. 

Научната му дейност в областта на правото обхваща 75 години, през 1947 г. e избран за професор в Юридическия факултет на Софийския университет, където преподава граждански процес, търговско и държавно право. От 1963 г. е доктор на юридическите науки. Той е пример за учен, който участва както в създаването на законодателството, така и в неговото прилагане. Участва в разработването на почти всички по-важни нормативни актове след края на Втората световна война, които се прилагат и днес.

Председател е и член на Конституционния съд в периода 1997-2000 г.

Проф. Сталев е член-кореспондент на Международната академия по сравнително право и на Международния съвет за търговски арбитраж, Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките. Автор е на над триста научни трудове – в т.ч. 26 монографии и 5 учебника в почти всички правни области, а неговият труд „Българско гражданско процесуално право“ е ненадминат и до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови