Комитова: Националната детска болница трябва да бъде в района на МА

OFFNews 02 август 2021 в 16:00 1947 0

Няма спор, че може и трябва Националната детска болница да бъде в района на Медицинска академия. Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова по време на обществена дискусия "Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики", организирана от Демократична България.

Комитова отбеляза, че от 2011 г. в болничния комплекс на Медицинска академия е определено място за изграждането на детска болница. Според нея "една детска болница е добре да се намира в болничен комплекс". 

Регионалният министър заяви, че все още на дневен ред остават въпросите дали сградата-скелет, в двора на МА, да бъде реконструирана или да бъде построена чисто нова болница. 

Според плана, приет през 2011 г., той е за строеж на нова сграда с височина до 20 м, припомни Комитова. Също така, когато през 2019 г. е направена обществената поръчка, никой не се е съгласувал с вече съществуващия обществен план, каза още тя. 

По време на дискусията думата взе и арх. Пенчо Димитров от МРРБ. Той заяви, че възложител на проекта е министерство на здравеопазването, съответно всички решения за спазването на процедурите по Закона за обществените поръчки, Закона за устройството на територията са в правомощията на здравния министър.

Той припомни още, че с решение на МС от 2020 г., Националната детска болница е обявена за обект с национално значение, и като такъв попада в правомощията на министъра на регионалното развитие, да проведе необходимите процедури по одобряването на подробен устройствен план и изменения на действащия, да одобри инвестиционния проект и да издаде разрешение за строеж по документация от възложителя (МЗ).

Отношение по темата за изграждането на Националната детска болница взе и лидерът на Демократична България Христо Иванов. Той каза:

“Много е лесно темата с детската болница да бъде сведена до един парцел, една разрушена сграда, един договор, едни 100 млн. лева, една обществена поръчка. Но големият въпрос, за който тази тема е лакмус, е може ли България да си постави за цел политиките да се правят с оглед на приоритета България да стане наистина едно добро място за отглеждане на деца.”

Във връзка с това депутатът д-р Таня Андреева, ДБ, обеща, че ще работи за създаването на подкомисия на здравната комисия и ще настоява за дискусии и натиск върху институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови