Комисията за контрол над службите изслушва днес Христо Грозев

OFFNews 05 януари 2023 в 05:27 1743 3

Грозев

Снимка Архив

Христо Грозев.

Разследващият журналист Христо Грозев от "Белингкат", който бе обявен за издиване от руските власти, ще бъде изслушан днес от парламентарната комисия за контрол над службите. 

Това обяви депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев. Самият Грозев потвърди това пред "Сега".

На 31 декември Мирчев и колегата му от ДБ Атанас Атанасов поискаха българският разследващ журналист да бъде изслушан от комисията.

Тя до вчера се председателстваше от Даниел Митов (ГЕРБ), но от днес шефското място на ротационен принцип зае бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от "Продължаваме промяната".

Мирчев и Атанасов предлагат в комисията да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от президентството бе съобщено, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Основанието за искане на изслушване на журналиста Грозев е, че "обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност", посочват Мирчев и Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Русия още не е отговорила на запитванията на българските власти на какво основание издирва Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

05.01 2023 в 09:39

Ами направи услуга на човечеството - пръсни си черепа и не се занимавай!

-5840

1

Занимават ни с глупости.
 
X

Да помогнем на украинските деца!