Колекторът в Синеморец, който отвежда фекалните води в Черно море, е незаконен

Шефът на ДНСК издаде указания за строителна забрана в селото

OFFNews 11 август 2021 в 10:53 5099 0

Заради незаконен колектор за отходни води в с. Синеморец началникът на ДНСК арх. Влади Калинов издаде указания на кмета на община Царево да наложи строителна забрана на територията на селото по реда на чл. 198, ал. 1, т. 2 от Закона за устройство на територията. Според текста в ЗУТ такава забрана може да се налага от кмета на общината за времето за проучване на подземни мрежи и съоръжения.

На 30 юли 2021 г. РДНСК Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на колектора, който отвежда битовите и фекални води в залива "Свети Яни" между плажа при устието на река Велека и централен плаж "Бутамята" в Синеморец.

Проверката е установила, че съгласно одобрени инвестиционни проекти на 6 декември 2001 г. и издадено от главния архитект на община Царево разрешение за строеж е изграден експериментален пречиствателен модул за пречистване на отпадни води. Проектът е финансиран от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени чрез дълбоководно заустване на 1800 м. в Черно море. Но модулът не е сработил.

Заради това е направен незаконен байпас между входната и изходната канализационни шахти, по която са отклонени отпадните води.

Колекторът няма необходимите за целта строителни книжа. Затова на 12 август 2008 г. РДНСК Бургас е издала заповед за забрана за достъп и ползването на въпросния колектор, която е оставена в сила с окончателно решение на Върховния административен съд. На 16 октомври 2008 г. ДНСК е издала заповед за премахване на отходната тръба. В резултат на проверката РДНСК Бургас образува административно наказателно производство срещу възложителя – кмета на община Царево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови