Кой помага на родителите на тийнейджъри

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Янка Петкова 18 октомври 2023 в 15:00 2629 0

Яна Алексиева, изп. директор на Асоциация "Родители"

"В България родителите на тийнейджъри нямат никаква подкрепа. Има опит за грижа в ранното детско развитие, но не е системна. Държавата не се грижи за децата си, всичко се прави на парче. Родителят трябва да има къде да отправи въпросите си, но такива услуги няма. Дори ако щете, за да потърсиш съвет от психолог или за да знаеш за какво да следиш във физическото развитие на детето си. Всъщност в момента децата са много важни, защото предстоят избори."

Думите са на Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциация Родители, гост в подкаста "Истории за доброто".

За да помогнат на родителите на тийнейджъри в "самосправянето" с проблемите от асоциацията са създали "Пътеводител".

"Децата ни се раждат с технологиите, това е едно съвсем различно поколение, но въпреки това ние не сме твърде отдалечени едни от други, защото основната им потребност е все същата - да говорят с родителите си и да бъдат чувани", казва Яна, която е магистър по детско-юношеска и училищна психология.

По думите ѝ общуването, говоренето, чуването на детето от ранна възраст носи огромни ползи в тийнейджърския период, защото вече е изградена връзка на доверие с родителя. 

Как да създаваме и разширяваме границите с порастването на детето, как да общуваме ефективно с него, кога да упражним контрол и кога да се отдръпнем и как да създаваме среда, в която съжителстваме с тийнеджъра с удоволствие - вижте в разговора.

Всички "Истории за доброто" можете да видите в YouTube канала на OFFNews.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!