Кого да изберем, за да помогнем наистина?

OFFNews 24 ноември 2021 в 09:34 8800 0

„Помагай на хората, за да си помогнат сами.”

Тази мисъл на Фридрих Вилхелм Райфайзен преди 13 години дава началото на дарителска кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“.

Кампанията стартира през 2009 година. За 13 години от началото резултатите са следните - 3,5 млн. лв. общо 283 здравни, социални, културни и еко проекти.

Тази година кампанията „Избери, за да помогнеш“ отново набира средства, в подкрепа на нови 15 значими каузи в сферите здравеопазване, социални дейности, култура и образование, опазване на околната среда.

Институциите и организациите от цялата страна, които набират финансиране за проектите си в „Избери, за да помогнеш“ 2021, са: Националният археологически музей, Рилския манастир, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Монтана и Кърджали, Българският фонд за женитe, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Традиционно всяка година най-значимите дарения в кампанията се набират от служители на Райфайзенбанк. Регламентът за допълнителна подкрепа към дарената сума от служител е както следва:

1. Райфайзенбанк ще подкрепя със сумата от 100 лв. дарилите 10 лв. и повече по проект
2. Райфайзенбанк ще подкрепя със сумата от 50 лв. дарилите от 5 до 9,99 лв. по проект
3. Райфайзенбанк ще подкрепя със сумата от 20 лв. дарилите от 1 до 4,99 лв. по проект

И тази година даренията за избрания проект може да се направят лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

Днес ще ви представим кампанията на Райфайзенбанк за набиране на средства в проект "Култура и образование".

Културно-историческото наследство на България е водещ акцент в сфера "Култура и Образование". През тази година кампанията обръща вниманието на артефакти от разцвета на тракийската култура съхранението на уникалното ни книжовно богатство.

1. Тракийските войни на Старосел

Находките от Старосел са само част от намираните през годините артефакти - позлатения нагръдник е единствен по рода си, съставен от кожена подложка и нашити върху нея бронзови „люспи“ с позлата. Реставрацията му ще даде възможност за анализ и за по-пълното и комплексно изследване на двата гробни комплекса, където е намерен - Пейчова и Шивачева могила - обекти с изключителна научна ценност за изследването на тракийската древност. Те са част от могилния некропол при Старосел, чийто разкопки започват през 1992 и продължават и през първото десетилетие на ХХI в.

С финансирането се предвижда, от всички открити находки да бъдат реставрирани няколко от най-представителните артефакти, като основен акцент се поставя върху въоръжението. Реставрацията на определена група предмети, свързани тематично, ще позволи след приключването на технологичния процес да бъде организирана изложба, за да стигнат реставрираните артефакти до знанието на широка аудитория, като бъде разказана историята на тракийските войни от района на Старосел.

Подробности можете да видите тук:

2. Работилница за реставрация на старопечатни книги – Рилски манастир

В средновековието, манастирите са били основни средища на книжнината и поради това там са се съхранявали богати библиотеки от книги и писмени произведения. И до днес библиотеката на Рилския манастир пази над 200 ръкописа от края на X в. до XIX в., над 7000 старопечатни книги за периода от началото на XV в. до началото на XX в. и над 60 000 тома книги и периодика при специални условия. Времето все пак оказва своето влияние върху тази безценна колекция с общочовешко значение, която трябва да бъде съхранена за поколенията.

За да бъде опазено книжовното богатство е необходимо обособяването на работилница и специално оборудване за реставрация и възстановяване на повредената книжнина, за извършване на книговезна дейност и подготовка за дългосрочно съхранение, и поправка на съвременни произведения, включително и такива от ежедневната дейност на манастира.

С полученото финансиране ще бъде закупено оборудването, което ще позволи да се възстанови и запази за поколенията богатото книжовно наследство на манастира от средновековието до днес, и ще се подпомогне по-нататъшната му дейност по събиране и съхранение на книжнина, чрез попълване на библиотеката с произведения от различен характер и периодика.

Подробности можете да видите тук:

Как да дарим?

Всеки от нас има възможността да бъде дарител в кампанията „Избери, за да помогнеш“.

Как става това?

1. Дарение с кредитна или дебитна карта

В края на описанието на всеки отделен проект, включен в кампанията „Избери, за да помогнеш“, има бутон „Дари с банкова карта“.

Посочете сума, въведете името си и дайте съгласие с Правилата на дарителската кампания.

След като изберете този бутон, ще бъдете пренасочени към системата за разплащания на Райфайзенбанк (България) ЕАД и ще можете да направите своето дарение.

Услугата е достъпна за притежатели на банкови карти, носещи търговските марки на БОРИКА, VISA и Mastercard.
Чрез Райфайзен ОНЛАЙН

2. В случай, че сте клиент на Райфайзенбанк и ползвате услугата за интернет банкиране Райфайзен ОНЛАЙН.

В края на описанието на всеки отделен проект, включен в кампанията „Избери, за да помогнеш“, има бутон „Дари с Райфайзен ОНЛАЙН“

След избор на бутона под описанието на избрания от Вас проект, сайтът Ви прехвърля на официалната страница на услугата Райфайзен ОНЛАЙН, където след като се идентифицирате с потребителско име и парола, автоматично се зарежда съответното платежно нареждане за превод в лева или към бюджета*, с попълнена информация за:

Организацията, която сте избрали да подкрепите
Банковите данни на организацията
Основанието за плащане „Избери, за да помогнеш“

Вие трябва да попълните единствено сумата, с която искате да подкрепите избрания проект и да посочите своята сметка, от която да се нареди преводът.

Някои от проектите, например Българската Коледа, имат сметки като бюджетни организации – в този случай автоматично Ви се зарежда платежно нареждане за превод към бюджета.

3. Чрез банков превод

В края на описанието на всеки отделен проект, включен в кампанията „Избери, за да помогнеш“ е посочена банкова информация, която е необходима за дарение чрез банков превод.

Важно е при превод на средства да изписвате посоченото основание за плащане, за да е ясно, че дарението е в рамките на кампанията „Избери, за да помогнеш“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !