Кметът Терзиев можеше вчера да въведе зелен билет заради мръсния въздух, заяви Лорита Радева

Повече контрол и по-ниски норми за ФПЧ подготвят съветниците от ПП-ДБ-СС

OFFNews 21 декември 2023 в 09:40 1385 1

Зелен билет

Снимка Столична община

Три са факторите, които водят до превишенията на нормите за фини прахови частици във въздуха на София: котловинния характер на релефа, мъгли, инверсия и ниско атмосферно налягане и нашето поведение, с което замърсяваме въздуха на града. Трябва да променим себе си. 

Това обясни общинският съветник от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, която в предишния СОС бе председател на комисията по екология, по бТВ. По думите й мерките, които се взимат от Столична община, са дали резултат. 

От 2019 г. няма превишение на средногодишната норма, а от 2021 г. в 4 от 5 станции в София няма превишение за повече от 35 дни годишно. Само в "Надежда" не е постигнат този резултат, каза още Радева. Това не означава, че вчера не видяхме 4 пъти превишение на нормите, трябва мъжество и отговорност мерките да се прилагат, допълни Радева. 

Факт е, че зависи от гражданите, но общината и институциите са тези, които трябва да създадат условия, за да спазват хората правилата. Контролът е изключително важен, подчерта Пламена Терзирадева от ПП-ДБ-СС. Според нея механизмът за справяне с мръсния въздух на общината не се е прилагал добре и не е амбициозен 

"Това е един дискриминационен модел, защото само в центъра ли има мръсен въздух? Крайните квартали са не по-добре. Насочването като политики за мен е сбъркано. Трябва да говорим много повече за миене на улици, защото става въпрос за фини прахови частици. Автомобилите и изпаренията са на едва пето място по замърсяване на столицата", каза Еньо Савов от БСП. Като друг проблем той посочи горенето на боклуци, включително и на гуми. 

Терзирадева пък обясни, че ПП-ДБ-СС вече са написали доклад за подобряване на механизма, в който ще се заложи на по-строг контрол и по-ниски допустими стойности. 

Според Лорита Радева вчера кметът Васил Терзиев е можел да приложи мярката зелен билет, защото от 6 декември 2018 в механзима за борба с мръсния въздух има трети раздел и той позволява при трите условия - инверсия, ниско налягане и мъгла, както вчера, кметът да въведе зелен билет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!