Кметът на Видин с три обвинения и 30 хил. лева гаранция

OFFNews 01 август 2014 в 18:23 1975 2

Герго Гергов

Прокуратурата е повдигнала три обвинения срещу кмета на Видин Герго Гергов, който вчера бе задържан при специализирана операция на ДАНС. Той бе пуснат от ареста под парична гаранция от 30 000 лв.

На Гергов е наложена и забрана да напуска страната, без разрешение на прокурор.

Първото обвинение срещу кмета на Видин е, че в качеството си на длъжностно лице умишлено не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки във връзка с поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Община Видин. Това според прокуратурата се е слувало в в периода 1.01.2012 – 15.07.2014 г.

Гергов искал да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства. От това са настъпили значителни вредни последици за общината от имуществен характер в размер на 150 000 лв. и от неимуществен характер, изразяващи се в разколебаване на общественото доверие в местната власт.

Второто обвинение спрямо Гергов е, че в дома си в гр.Видин е държал 15 антични монети от римския императорски период – т.нар. „антониани“ от 3 в. сл. Хр., които представляват археологически обекти и културно - исторически ценности, неидентифицирани и нерегистрирани по съответния ред.

Третото обвинение предявено спрямо кмета на Видин е за това, че  в дома си е държал 152 патрона, без да има надлежно разрешение.

Прокуратурата е внесла и искане до Видинския окръжен съд за отстраняване на Герго Гергов от заеманата от него длъжност кмет на община Видин.

Операцията, при която бе задържан Гергов, е първата на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС след създаването му през юни 2014 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!