Ексклузивно Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Кметът на Търговище от ''червената зона'': Има паника сред населението

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2020 в 16:45 2036 0

Съществува паника сред населението. В двете гимназии в Търговище, в които учат по над 1000 деца, вече има няколко случая на коронавирус - както при учители, така и при ученици. Има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми, които знаете, че много приличат на симптомите на COVID-19", заяви кметът на града Дарин Димитров пред БГНЕС.

Той уточни, че повечето ученици, които са направили PCR тест, са с отрицателен резултат. Шест екипа общински служители ще проверяват за спазване на епидемичните мерки в града. Всички легла за лечение на коронавирус в болницата в Търговище са заети. На този фон двама лекари подават молби за напускане.

„Моят апел, в едни такива времена е, ако колеги от съседни болници, имат свободни легла, нека ми се обадят. Имам транспорт, COVID-линейка и всичко останало. Защото тази вълна не е еднаква в цялата страна. Ако тя отмине тук след две седмици, аз бих се отзовал на такъв зов за помощ, защото това е нормално”, каза заместник-директорът на МБАЛ Търговище д-р Иван Тянев.

От Областния кризисен щаб съобщиха, че има достатъчно предпазни облекла за медиците. Заради увеличението на пациентите с COVID-19 обаче може да бъдат разкрити и по 10 нови места в двете общински болници - тази в Омуртаг и в Попово.

Областният управител Митко Стайков съобщи, че в областната болница се предвижда създаване на триажно отделение с до десет места, което да посреща пациенти със съмнение за коронавирус.

„То ще е като разпределителен център - постъпват, съобразно състоянието на всеки един болен и го разпределяме, в зависимост в кое болнично заведение”, обясни Стайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови