Кметът на Шабла за открития дрон: И преди войната в Украйна сме намирали боеприпаси

OFFNews 19 септември 2023 в 08:39 1604 0

дрон

Снимка Фейсбук/Радослав Русев

Откритият дрон край Тюленово

Още преди конфликта в Украйна сме се натъквали на боеприпаси или остатъци от тях, основно от Втората световна война. Неминуемо отново ще има подобни ситуации.

Това каза по БНТ кметът на Шабла Мариян Жечев, ден след като в морето край Тюленово беше открит дрон с поставен върху него боеприпас.

Първото и най-важно е да се маркира боеприпасът, ако той плава и второ - да бъде отцепен районът. Оттам нататък се задейства протоколът с уведомление на областен съвет по сигурност, оттам със заявка за утилизация на боеприпаса и действия на армията", обясни процедурата Жечев.

Руският Телеграм канал Рибар: Дронът край Тюленово е украински Довбуш Т10 (обновена)

Плаващи боеприпаси могат да бъдат лесно открити с полет от небето - с хеликоптер или дрон, добави той.

"Може би обходи на армията трябва да се случват по-често, само вчера в Южна Украйна над Измаил са свалени над 20 и няколко такива съоръжения, така че у нас неминуемо ще имаме още такива ситуации".

Междувременно в Шабла започна есенният риболов. Двама от местните рибари коментираха, че след случая с дрона от вчера има известно притеснение, но намирането на боеприпаси не е нещо непознато за Северното Черноморие. Рибарите са намирали и други подобни предмети, но обикновено навътре в морето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки