Кметът на Перник: Комуникацията ми с премиера е по-добра, отколкото с шефа на ВиК

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2019 в 18:00 2983 0

"Благодаря на Борисов, че се ангажира с този огромен проблем - водоснабляването на Перник. На мен комуникацията ми с премиера е по-добра, отколкото с управителя на ВиК дружеството", заяви кметът на град Перник Станислав Владимиров пред Нова телевизия.

Вчера Борисов заяви, че не иска воден режим и разпореди да се търси резервен язовир. Той призова регионалния министър Петя Аврамова да работи в "пълен синхрон и в координация с местни власти, за да се реши въпросът максимално бързо".

"Ние сме на скрит воден режим от няколко месеца, без да е обявен официално от властите. Във всички квартали на Перник няма достатъчно налягане. Изправени сме пред една голяма криза", коментира кметът. Той допълни, че язовир "Студена" в момента е на критичния минимум. 

Според Владимиров ситуацията е подценена от ВиК дружеството, индикации за сравнително суха година има от началото на 2019 г. Въпреки че нивата са били изключително ниски и в дъждовния период не е достигнат обем, който може да гарантира сигурност, но не са предприети никакви мерки от ВиК. 

"Не искам да правя квалификации на управлението на ВиК, но това най-малко е безхаберие и недобро управление на повереното им дружество", бе категоричен Станислав Владимиров. 

По отношение на това защо е върнал първото становище за воден режим той коментира, че "не е имало никаква нормална обосновка - какви са щетите, какъв ще бъде разходът на водата, какви ще бъдат икономиите и какво трябва да очакват перничани". Той допълни, че иска да се даде по-голяма информация за това всеки да знае какви рискове поема, за да може всеки да се запознае с представената информация и да бъдат събрани институциите. 

"Всеки загубен ден, в който не се взимат мерки, може да доведе до по-голяма криза. Ще уведомя Борисов за всяка стъпка. Засега от дружеството добри стъпки не виждам и със сигурност някой трябва да поеме отговорност", закани се Владимиров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови