Кметът на Ямбол призова да не се отварят заведенията в града заради огнищата на COVID-19

В МБАЛ „Свети Пантелеймон“ не достигат медиците, търсят помощ от други райони в страната

OFFNews 07 май 2020 в 15:18 2175 0

Да не се отварят заведенията, въпреки отменените противоепидемични мерки, призова кметът на Ямбол Валентин Ревански. Объщението му към жителите на града е вследствие откритите огнища на коронавирус там.

От 4 май е отцепен кв. "Райна Княгиня", в който за последното денощие бяха установени 20 новозаразени с COVID-19. Случаи на инфектирани, които нямат връзка с огнището в ромския квартал, има и в други части на града.

Ревански подчертава, че заповедта за жителите на кв. „Райна Княгиня“ е ясна и категорична. Преминаването през контролно-пропускателни пунктове се осъществява единствено в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини или за връщане на постоянен адрес.

Очакват се допълнителни указания от Националния оперативен щаб, държавните институции или от РЗИ Ямбол. 

От Сектор Превенция и опазване на обществения ред (СПООР) и Общинска полиция следят в широк периметър и за заобикалянето на определените контролно-пропускателни пунктове. До овладяване на ситуацията, ако жители на квартал „Райна Княгиня“ бъдат засечени в други части на града по причини, различни от посочените, служба СПООР ще налага съответните санкции, в рамките на правомощията, с които разполагат. Пълен списък с техните имена ще бъде предоставен на социалните служби с настояване тези лица да бъдат лишени от социални придобивки.

"В част от предприятията на територията на град Ямбол работят служители, които живеят на улици, за които са наложени ограничителни мерки.  Въпреки това има предприятия, които задължават тези служители да бъдат на работните си места. По мое мнение проверката на здравословното състояние на работещите е задължителна преди влизането им на територията на предприятието. Препоръчително е използването на бързи тестове за COVID-19 за запазване здравето на всички останали служители", пише кметът.

Тревожна е и ситуацията МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Персоналът на лечебното заведение не е достатъчен и се търсят доброволци от други райони в страната.

Гражданите на Ямбол да осъзнаят сериозността на ситуацията, призовава Ревански.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!