Кметът на Долни чифлик развива православието с руски поклонници

OFFNews 06 октомври 2015 в 08:07 4101 2

Кметът на Долни чифлик развива православието с руски поклонници

В последните дни на мандата си кметът на община Долни чифлик Борислав Натов подписа в Москва меморандум за укрепване и развитие на православието, подпомагане на православното поклонничество и ограничаване със законни средства на отрицателното въздействие на санкциите от наша страна срещу Русия и на Русия срещу България.

Това стана по време на работната среща между представители на Централния съвет на Императорското православно палестинско общество (ИППО) и членове на неговото Българското отделение. Нашата делегация бе приета от председателя на ИППО Сергей Степашин, който подписа меморандума от руска страна. Той влезе в действие от 4 октомври т. г., съобщават от пресцентъра на общината.

Отчитайки сложната международна обстановка и опитите за дескридитация на православието, предприети в различни части на света, двете страни се договориха за активизиране на съвместните усилия за поддръжка на православието, развитието на православното поклонничество – в България от странна на руските поклонниции, а в Русия от страна на българските, се посочва в меморандума.

"Това предполага развитието на поклонническия туризъм чрез посещения на храмове, манастири, участие в православни празници и пр. В меморандума е записано още, че провежданата от редица страни политика на санкции не способства за укрепването на мира и стабилността, противоречи на истинските интереси на страните и народите /в това число на братските народи на България и Русия/, и поставя допълнителни бариери в икономическите, политическите, културните и духовните отношения. Затова двете страни се договориха със всички съществуващи законни средства максимално да съдействат за отслабване на наложените санции до пълната им отмяна. Представителите на Централния съвет на ИППО и българското отделение решиха да проведат през май 2016 г. съвместна научно-изследователска конференция в гр. Варна. Нейната цел ще бъде по-дълбоко изследване на историческото наследство, както и културните и духовни връзки между българския и руския народ. Под меморандума своите подписи сложиха още председателят на Българското отделение на ИППО Асен Ташев и председателят на Областния съвет на БСП във Варна и член на отделението Георги Андреев", се казва още в съобщението.

Императорското православно палестинско общество е най-старата руска научна и хуманитарна[организация.Основано е на 21 май 1882 г. в деня на равноапостолите Свети Константин и Елена като Православно палестинско общество. През 1889 г. получава почетното си наименование императорско.

На 22 май 1992 г. след разпадането на Съветския съюз е възстановено историческото име и уставната дейност на обществото. ИППО има 3 независими секции - Американска, Европейска и в Светите земи. От 2007 г. начело на ИППО е председателят на Сметната палата на Руската федерация Сергей Степашин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!