Кметът на Ботевград повежда протест срещу шума от магистрала Хемус

OFFNews 20 юни 2020 в 07:27 3663 0

Снимка balkanec.bg

Протесттно шествие ще проведат днес жители на Ботевград. Недоволните се събират в 10,30 часа на площад „Освобождение“ до сградата на общината. 

Акцията е заради многогодишното бездействие на институциите по отношение на високите наднормени нива на шума от АМ „Хемус“ и липсата на свързваща алея за пешеходно и велосипедно движение между Ботевград и село Трудовец.

След сигнал на местните жители, експерти на Института за пътна безопасност посетиха описаните участъци и констатираха проблемите в свое становище, изпратено до Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Ботевград.

Жителите във вилна зона Зелин са подложени на шумов терор от 30 години. 

Още през 2016 г. е извършено замерване на шума в участъка от от 44 км до 46 км на АМ "Хемус" от РЗИ -София. Тогава цифрите сочат 61,8 dB (децибела) при ограничение от 40dB, което е с повече от 50% над допустимото и това води до застрашаване живота и здравето на населението.

Институтът за пътна безопасност е отправил предложение до ръководството на АПИ за поставяне на шумоизолиращи съоръжения. 

Днешното шествие ще премине през Ботевград и ще спре на АМ „Хемус“. Очакват се над 1000 човека. Протестът се организира от местна гражданска инициатива (МГИ) - Зелин, с подкрепата на Института за пътна безопасност, като участие ще вземе и кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. Очаква се представител и на АПИ, който да отговори на исканията на хората.

В четвъртък шефът на пътната агенция Георги Терзийски се срещна със заместник-кмета на община Ботевград Борис Борисов, председателя на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев и жители на вилната зона. Той им обеща да бъдат монтирани шумоизолиращи съоръжения край Зелин, а до края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за изработването на акустичен и конструктивен проект, по който те да се изградят.

Ботевградчани обаче вече не вярват само на обещания и планираният протест остава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови