Клисарова връща безплатното висше образование

Александра Маркарян 11 февруари 2014 в 16:36 4920 4

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова

Образователният министър проф. Анелия Клисарова се е заел да върне напълно безплатното висше образование, стана ясно на днешния форум "Бизнес-Правителство” в НДК, проведен по инициатива на премиера Орешарски.

"В момента се работи по създаване на регламент за въвеждане на държавна поръчка във всички професионални направления, особено за стратегически важните за развитието на икономиката на държавата", се казва в прессъобщението на пресцентъра на Клисарова по повод участието й във форума.

При премахнатата преди повече от 10 години държавна поръчка обучението на приетите за студенти в тази квота не плащаха такси. С отмяната й бяха въведени такси и за студентите, чието обучение се субсидира от държавата.

Досега Клисарова отговаряше по-уклончиво на въпросите за евентуалното връщане на държавната поръчка в университетите. Днес чрез пресцентъра си тя категорично заявява, че ще работи за това.

От изказването на министърката не става ясно нито какви са мотивите за връщането на държавната поръчка, нито откъде ще се вземат пари, за да се покрият загубите на университетите. Тя не изяснява дали връщането на държавната поръчка означава и връщане на платеното обучение, при което студентите плащат под формата на такси пълната си годишна издръжка, чийто размер се определя от правителството.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови