Клисарова връща безплатното висше образование

Александра Маркарян Последна промяна на 11 февруари 2014 в 16:36 4442 4

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова

Образователният министър проф. Анелия Клисарова се е заел да върне напълно безплатното висше образование, стана ясно на днешния форум "Бизнес-Правителство” в НДК, проведен по инициатива на премиера Орешарски.

"В момента се работи по създаване на регламент за въвеждане на държавна поръчка във всички професионални направления, особено за стратегически важните за развитието на икономиката на държавата", се казва в прессъобщението на пресцентъра на Клисарова по повод участието й във форума.

При премахнатата преди повече от 10 години държавна поръчка обучението на приетите за студенти в тази квота не плащаха такси. С отмяната й бяха въведени такси и за студентите, чието обучение се субсидира от държавата.

Досега Клисарова отговаряше по-уклончиво на въпросите за евентуалното връщане на държавната поръчка в университетите. Днес чрез пресцентъра си тя категорично заявява, че ще работи за това.

От изказването на министърката не става ясно нито какви са мотивите за връщането на държавната поръчка, нито откъде ще се вземат пари, за да се покрият загубите на университетите. Тя не изяснява дали връщането на държавната поръчка означава и връщане на платеното обучение, при което студентите плащат под формата на такси пълната си годишна издръжка, чийто размер се определя от правителството.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 10:14

Тази жена има кошмарна артикулация, дразнещи говорни дефекти, подчертано неприятен регионален акцент, неадекватно самочувствие и креслив глас. В моите представи един министър на образованието трябва да има съвсем друго излъчване.

Освен това, г-жа Клисарова кресливо и нахакано ръси неадекватни съждения на всякакви теми. "Безплатното" висше образование е поредното безумие на тази очевидно неадекватна жена.

Образованието като цяло и в момента страда от недофинансиране. Ако тя успее да прокара безумната си идея (което не ми се вярва), ще продължим да финансираме с данъците си все по-некачественото висше образование. Ако изобщо трябва да се направи нещо за висшето образование, то е да се увеличат таксите и да се разработят специални схеми за кредитиране на студенти или родители на студенти.

В момента, примерно, таксите в Софийския университет са около 250 лева на семестър, което е смешно. Не вярвам с тези такси преподавателите да имат шанс за конкурентно заплащане, дори при оптимизиране на административния персонал. Преподавателите в момента са нископлатени и немотивирани. Струва ми се, че не повече от 10% от тях са на мястото си. Как да бъдат, като заплащането не стимулира конкуренцията за преподавателски места!

За съжаление, г-жа Клисарова е част от стандартната практика безлични и некомпетентни хора да се озовават в държавното управление на случаен принцип. Много е възможно да е "квотата" на Моника Станишева. Тъжна гледка!

12.02 2014 в 09:28

Като чуя за нещо безплатно, тръпки ме побиват! А като чуя диалекта на министъра на образованието - направо ми иде да се гръмна!

12.02 2014 в 02:00

Много хубаво. Ще замоля да ми бъдат покрити разходите със задна дата. И аз съм български гражданин, щом съм плащал вместо държавата, не трябва да бъда дискриминиран, а компенсиран. :P

11.02 2014 в 23:49

... абе лелче крадливо, кого лъжеш най-безсрамно...